Czy możemy zwrócić się do banku o informacje?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
erni
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Czy możemy zwrócić się do banku o informacje?

Post autor: erni »

Witam, była żona klienta przedłożyła dokumenty, że facet miał lokaty i oszczędności a pobierał zasiłek stały. Mam też jego oświadczenia majątkowe, że nie posiada nic. Wznowiłam postępowanie. czy możemy występować do banku o informacje czy nasz klient posiada tam rachunki oszczędnościowe, lokaty?
Xman
Starszy referent
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: Czy możemy zwrócić się do banku o informacje?

Post autor: Xman »

Nie widzę przeciwwskazań. Tylko jeden problem - do którego banku? Jeśli była żona podała nazwę a on zmienił bank to wypadałoby do wszystkich istniejących. Generalnie inni klienci też może mają środki w bankach ale dopóki ktoś ich nie podkabluje to raczej nie będziecie wysyłać pism "na wszelki wypadek".
Podsumowując - jeśli było zgłoszenie i jest podana nazwa banku - to ja bym wystąpił z wnioskiem o udostępnienie danych.
Wredniocha
Referent
Zajmuję się: Innymi
Kontakt:

Post autor: Wredniocha »

A ja bym zawiadomiła prokuraturę o podejrzeniu przestępstwa wyłudzenia pieniędzy poświadczenia nieprawdy i wykorzystania oświadczeń do pozyskania pomocy ze środków publicznych prokuratura na pewno dostanie odpowiedzi z banku A czy wy to nie jestem do końca pewna
Mirabelka
Referent
Zajmuję się: PS

Post autor: Mirabelka »

Prokuratura na pewno. Ale OPS? Przechodziłam przez to. Bank nawet nie udzieli informacji OPS, czy klient posiada konto, bo to tajemnica bankowa, a bank dba o klienta, bo ma z niego zysk. Jeśli babka przedstawiła dokumenty, z których jasno wynika, że facet miał lokaty i w tym samym czasie oswiadczał, że nie ma nic, to o co chodzi? Co te dokumenty przedstawiają?
ODPOWIEDZ