czy musimy wyplacic ekwiwalent za urlop ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
czy musimy wyplacic ekwiwalent za urlop ?
Dziewczyna przechodzi do innej pracy - za porozumieniem stron, nie wykorzystała 7 dni urlopu. Czy mamy obowiazek zapłacić ekwiwalent za te niewykorzystane dni czy nie ??? Prawdę mówiac - zgłupiałam po analizie zagadnienia w internecie.... Pierwszy mój przypadek takiej sytuacji w ops. Proszę o pomoc 

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Re: czy musimy wyplacic ekwiwalent za urlop ?
trzeba wypłacić bo jak rozumiem zakończenie stosunku pracy na podstawie porozumienia stron między pracownikiem a pracodawcą a nie przeniesienie do innej jednostki na podstawie porozumienia między pracodawcami za zgodą lub na wniosek pracownika
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Raczej to pierwsze, ale nie pomyślałam, że dziewczyna może zawnioskować o przeniesienie na podstawie porozumienia między pracodawcami - ma przejść do naszego urzędu miasta, więc byłoby to jak najbardziej mozliwe.ops2020 pisze: 16 wrz 2021, 11:57 trzeba wypłacić bo jak rozumiem zakończenie stosunku pracy na podstawie porozumienia stron między pracownikiem a pracodawcą a nie przeniesienie do innej jednostki na podstawie porozumienia między pracodawcami za zgodą lub na wniosek pracownika
Rozumiem, że w drugim przypadku nie wypłacamy ekwiwalentu ???
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
przepisy nie regulują tej kwestii, więc należy to ująć w porozumieniu pracodawców (czytałem że lepiej zwrócić się do Państwowej Inspekcji Pracy o interpretację)
kwestia dogadania się, moim zdaniem najlepiej gdyby pracownik wykorzystał urlop proporcjonalnie u dotychczasowego pracodawcy lub jeśli jest to tylko kilka dni u nowego pracodawcy bo stosunek pracy nie ulega rozwiązaniu zmienia się tylko pracodawca
kwestia dogadania się, moim zdaniem najlepiej gdyby pracownik wykorzystał urlop proporcjonalnie u dotychczasowego pracodawcy lub jeśli jest to tylko kilka dni u nowego pracodawcy bo stosunek pracy nie ulega rozwiązaniu zmienia się tylko pracodawca
Oprócz czy musimy wyplacic ekwiwalent za urlop ? - Kadry przeczytaj również:
wniosek o wypłatę nagrody jubil.
Szkolenie...
Staż pracy a umowa zlecenie
Świadczenie rehabilitacyjne
KUP a zasiłek chorobowy i wypłata ryczałtu bhp
Podstawa składki zdrowotnej /Opieka
świadectwo pracy a zwolnienie lekarskie
karty wynagrodzeń
CV w aktach osobowych
Błąd jednej cyfry w NIP w umowie o prace
CZy należy się dodatek dla pracownika socjalnego- chorobowe ciąża