Napisano: 23 lut 2023, 9:18
to ciężko będzie ci coś ugrać
miejscowość, data)
(oznaczenie wojewódzkiego sądu administracyjnego wraz z podaniem adresu)
za pośrednictwem:(oznaczenie organu, którego bezczynność jest przedmiotem skargi)
Skarżący:(oznaczenie Skarżącego wraz z podaniem formy organizacyjnej i adresu)
([ewentualnie] oznaczenie osoby reprezentującej zobowiązanego)
Strona przeciwna:(oznaczenie organu, którego bezczynność jest przedmiotem skargi)
Skarga na bezczynność (oznaczenie organu)
Na podstawie art. 50 § 1 oraz art. 54 § 1 w zw. 3 § 2 pkt 8 ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. -Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2019 r. poz. 2325), niniejszym wnoszę skargę na bezczynność (oznaczenie organu) w sprawie (określenie prowadzonej sprawy z podaniem stron postępowania, przedmiotu sprawy)oraz wnoszę o:1. zobowiązanie ww. organu do(określenie zobowiązania, którym może być wydanie aktu lub dokonanie czynności lub stwierdzenie albo uznanie uprawnienia lub obowiązku)w terminie (określenie terminu np. „w terminie miesiąca”)2. zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych
Uzasadnienie
Pismem z dnia r. do (określenie organu I instancji)złożyłem wniosek o .Dowód: wniosek z dnia r. wraz z potwierdzeniem nadania 1W związku z bezskutecznym upływem terminów do załatwienia powyższej sprawy, określonych w art. 35 Kpa, dnia r. wniosłem zażalenie do .(określenie organu wyższego stopnia)Dowód: zażalenie z dnia wraz z potwierdzeniem nadania 2Organ wyższego stopnia postanowieniem z dnia r. wyznaczył organowi I instancji dodatkowy termin do załatwienia sprawy, który upłynął bezskutecznie dnia r.Dowód: postanowienie z dnia r. 3Do dnia sporządzenia niniejszej skargi, (określenie organu I instancji)nie rozpatrzył złożonego przez mnie wniosku oraz nie zawiadomił o przyczynach niedotrzymania terminów.(opis stanu faktycznego, wraz z określeniem terminu na załatwienie sprawy, który został naruszony, podaniem wszelkich aktów wydanych lub czynności dokonanych przez organ w sprawie, przywołaniem wniesionego zażalenie do organu wyższego stopnia oraz sposobu rozstrzygnięcia w sprawie zażalenia)Powyższe czyni niniejszą skargę konieczną i uzasadnioną.
(podpis)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare