Wydałam decyzję odmowną ponieważ głównym źródłem ogrzewania zgłoszonym do CEEB do 11 sierpnia był kocioł gazowy, a we wrześniu strona dopisała do deklaracji też kocioł na węgiel. SKO uchyliło zaskarżona decyzję w całości i przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia. W decyzji SKO sugeruje że należy przeprowadzić wywiad i rozpatrzyć ponownie. Czy należy teraz tą decyzję odmowną uchylić ???
czyli przeprowadzam wywiad i jeśli potwierdzi się że piec na węgiel to przyznaje informacją?
My robimy wywiad i ponownie dajemy decyzję odmowną i piszemy min:
W wyniku weryfikacji wniosku wynikło, że deklaracja dotycząca źródeł ciepła i źródeł spalania paliw została zgłoszona do centralnej ewidencji emisyjności budynków dnia 04.05.2022 r. W tej deklaracji zaznaczono, że zainstalowanymi źródłami są: kolektory słoneczne do ciepłej wody użytkowej lub z funkcją wspomagania ogrzewania oraz kocioł na paliwo stałe, a rodzajem stosowanych w kotłach paliw stałych jest drewno kawałkowe. W dniu 26.08.2022r. do Urzędu Miasta i Gminy w ........... została ponownie złożona deklaracja dotycząca źródeł ciepła i źródeł spalania paliw, w której zaznaczono, że głównym źródłem ogrzewania jest kocioł na paliwo stałe, a rodzajem stosowanych w kotłach paliw stałych jest drewno kawałkowe oraz węgiel i paliwa węglopochodne.
W Pana przypadku nie jest to pierwsze uruchomienie źródła ogrzewania gospodarstwa domowego. Pierwsze uruchomienie źródła ogrzewania było przed złożeniem deklaracji w Urzędzie Miasta i Gminy w .......... dnia 04.05.2022r. Zgłoszenie dokonane przed 11 sierpnia 2022r. głównego źródła ogrzewania gospodarstwa domowego zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy o dodatku węglowym jest powodem odmowy przyznania prawa do dodatku węglowego, ponieważ w deklaracji do CEEB drewno kawałkowe zostało wskazane jako główny rodzaj stosowanych paliw w kotle stałym.
Dnia 19 września 2022r. została wprowadzona ustawa o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw dająca możliwość ubiegania się o dodatek dla gospodarstw domowych w min. kwocie: 1.000,00 złotych – gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym.
Ustawodawca w ten sposób dał możliwość aby każda grupa docelowa, w zależności od źródła ogrzewania została w konkretny sposób wsparta finansowo.
Wobec powyższego zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy, w przypadku gdy po 11 sierpnia 2022r. dokonano modyfikacji złożonej deklaracji CEEB, która to modyfikacja spowodowała uzyskanie uprawnienia do pobrania dodatku węglowego - (zmiana drewna kawałkowego na węgiel i paliwa węglopochodne) dodatek węglowy nie może być przyznany.
W poradniku dla samorządowców Ministerstwo Klimatu i Środowiska poruszyło temat terminu zgłoszenia źródła ogrzewania do CEEB. Powodem wprowadzenia zmian w ustawie o dodatku węglowym dotyczącym terminu zgłoszenia głównego źródła ogrzewania do CEEB były informacje o próbach wyłudzenia dodatków węglowych poprzez po przez nieuprawnione zmodyfikowanie złożonej wcześniej deklaracji CEEB. Ministerstwo Klimatu i Środowiska wskazało, że w przypadku gdy po 11 sierpnia 2022r. dokonano modyfikacji złożonej deklaracji CEEB, która to modyfikacja spowodowała uzyskanie uprawnień do pobrania dodatku węglowego (np. zmiana kotła gazowego na kocioł na paliwo stałe, zmiana w CEEB paliwa wykorzystywanego w wpisanym już w CEEB kotle na paliwo stałe – np. z drewna na węgiel) - świadczenie to nie może być przyznane.
Ja w takiej sytuacji przeprowadzam wywiad i przyznaję informacją - SKO pisze że rozpatrywanie spraw o dodatek węglowy powinno odbywać sie z pominięciem daty 11 sierpnia o dokonanych przed jej upływem czynności.