Czy płacimy rolnikom ZDO ? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 22 maja 2014, 15:23

A ja mam pytanie do , jak ktoś wcześniej określił "poprawiaczek" . Czy jak rolnik sprzeda gospodarstwo ,zagwarantujecie rolnikowi np. za 3 lata emeryturę z własnej kieszeni ? Z KRUS jej nie dostanie , bo nie ma 20 lat składkowych . W ZUS go ubezpieczycie ?
niunia

Napisano: 22 maja 2014, 15:27

Rolnik sprzeda gospodarstwo a babcia zaraz umrze! jaja!!!!
paula20033

Napisano: 22 maja 2014, 15:29

QQQ, czy jak Ci tam - daj spokój!
Olga1

Napisano: 22 maja 2014, 15:38

paula20033 pisze:Zobaczcie w innym indeksie świadczenia rodzinne ktoś ma interpretację Ministerstwa w sprawie zaprzestania, przeczytajcie.
Rolnikom nie dawać!ale co z wyrównaniem???
Ktoś podpuszcza , a tylu chętnych do poprawek w ustawie . Myślenie nie boli .
niunia

Napisano: 23 maja 2014, 7:17

nikt nikogo nie podpuszcza
niestety ustawę o ubezpieczeniu rolników też powinniśmy znać i się do niej stosować
jednak się nie da
rolnik to rolnik i tyle - zaprzestał prowadzenia gospodarstwa = nie jest rolnikiem
nikt tu niczego nie poprawia tylko po prostu chciałby żeby to miało jakiś sens
Q!Q!Q!

Napisano: 23 maja 2014, 7:50

Ustawa o świadczeniach rodzinnych jest w pierwszej kolejności do stosowania przez Ciebie. Pracujesz w Krusie czy w świadczeniach rodzinnych?
Olga1

Napisano: 23 maja 2014, 8:11

Q!Q!Q! pisze:nikt nikogo nie podpuszcza
niestety ustawę o ubezpieczeniu rolników też powinniśmy znać i się do niej stosować
jednak się nie da
rolnik to rolnik i tyle - zaprzestał prowadzenia gospodarstwa = nie jest rolnikiem
nikt tu niczego nie poprawia tylko po prostu chciałby żeby to miało jakiś sens
Nic innego , jak ciężki przypadek tępoty .
Kolego/koleżanko . Wykładnia KRUS dotyczy rolnika , który ubiega się o emeryturę lub rentę . Jeżeli rolnik nie ma ubezpieczenia w ZUS lub innego , a posiada 1 ha lub więcej , musi się ubezpieczyć w KRUS . Musi z obowiązku ustawowego . Jeżeli go ubezpieczysz w ZUS , on zgłasza to w ciągu 14 dni do KRUS . Jest wyrejestrowany . Na jakiej podstawie Ty mógłbyś go ubezpieczyć w ZUS ??? A co w przypadku , gdy rolnik ma w ZUS np.30 lat składkowych ? Też go ubezpieczysz ? Ponadto rolnik , aby otrzymać emeryturę z KRUS , musi mieć min. 25 lat opłacanych składek w KRUS.(UWAGA ! "musi") On ma dzisiaj 65 lat i opłaconych składek rolniczych 22 lata . Już dzisiaj chcesz go pozbawić emerytury ?
A co miałby począć rolnik samotny , z ubezpieczeniem zdrowotnym ? Ma nie chorować , czy zamiast do lekarza NFZ , udać się do Ciebie ? Więcej przykładów już nie podaję , bo nie mam pewności , że te zrozumiesz .
Gość

Napisano: 23 maja 2014, 8:31

Rolnik – pełnoletnia osoba fizyczna, zamieszkująca i prowadząca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osobę, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia.
Pewnie, że można działać w oderwaniu od innych ustaw tylko, że mamy działać na podstawie obowiązującego prawa. Jak dla mnie ustawa o ŚR nie jest ani bardziej ani mniej ważna od innych ustaw, które póki co obowiązują.
Gościu nie tłumacz mi jak to powinno wyglądać - ja to rozumiem, ale w praktyce to się w ogóle nie klei kupy.
Q!Q!Q!Q!Q!

Napisano: 23 maja 2014, 8:34

Q!Q!Q!Q!Q! pisze:Rolnik – pełnoletnia osoba fizyczna, zamieszkująca i prowadząca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osobę, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia.
Pewnie, że można działać w oderwaniu od innych ustaw tylko, że mamy działać na podstawie obowiązującego prawa. Jak dla mnie ustawa o ŚR nie jest ani bardziej ani mniej ważna od innych ustaw, które póki co obowiązują.
Gościu nie tłumacz mi jak to powinno wyglądać - ja to rozumiem, ale w praktyce to się w ogóle nie klei kupy.
Patrz pierwsze zdanie poprzedniego komentarza .
Gość

Napisano: 23 maja 2014, 8:40

Gościu Ty to chyba pracowałeś nad produkcją tego bubla i teraz jedyny argument to obrażanie innych jacy oni to są głupi i nic nie rozumieją :) jeden sensowny argument podaj
jak rolnik ma napisać, że nie jest rolnikiem????
Q!Q!Q!Q

Strona 2 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem