Czy płacimy rolnikom ZDO ? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 23 maja 2014, 8:44

a czemu ma pisac że nie jest rolnikiem, ma pisać że zaprzestał działalności. ustawa ma przywrócić prawa nabyte po to była tworzona więc jak było wcześniej przyznane to teraz też powinno być
;;;

Napisano: 23 maja 2014, 8:50

On może być rolnikiem, bo ma ponad hektar ziemi... ale jej nie uprawia. Ziemia odpoczywa. Czy osoba mająca ustalone prawo do renty rolniczej przestaje być rolnikiem? Tak na poważnie, bo nie wiem.
Olga1

Napisano: 23 maja 2014, 8:51

Art.3 i argumenty z godz. 7,11.
I jeszcze jedno . Czy odróżniasz stwierdzenie - prowadzenie własnego gosp.rolnego od działalności rolniczej prowadzonej w gosp.rolnym , będącym w posiadaniu rolnika ? Zauważ , że posiadanie nie znaczy własność . Poniał ?
Gość

Napisano: 23 maja 2014, 8:56

ja uważan ze zgodnie z def. krus nie należy się rolnikom ale nie jestem pewna
Andzia_01

Napisano: 23 maja 2014, 8:58

Kogo w tych OPS zatrudniają ???
Gość

Napisano: 23 maja 2014, 9:38

Andzia_01 pisze:ja uważan ze zgodnie z def. krus nie należy się rolnikom ale nie jestem pewna
Aja uwazam ze jakas Andzia to sobie moze .......Wszyscy tu straszycie biednych rolnikow prokuratorem,a sami tworzycie swoje ustawy,ten uwaza tak,tamten tak a inny siak.Zamet siejecie i tyle.Ja myslalem,ze tu sie dowiem o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa czegos konkretnego,bo w moim ops nic mi nie powiedziano,a tu jeszcze gorzej...
kolega goscia

Napisano: 23 maja 2014, 9:50

Gość pisze:Art.3 i argumenty z godz. 7,11.
I jeszcze jedno . Czy odróżniasz stwierdzenie - prowadzenie własnego gosp.rolnego od działalności rolniczej prowadzonej w gosp.rolnym , będącym w posiadaniu rolnika ? Zauważ , że posiadanie nie znaczy własność . Poniał ?
Dotyczy "Q!Q!Q!"
Gość

Napisano: 23 maja 2014, 10:50

do Q!Q! nadgorliwość gorsza od faszyzmu, gdyby ustawodawca nie zamierzał dać zdo rolnikom to by po prostu to napisał, skoro ta ustawa ma naprawić i być konstytucyjna i przywrócić coś co zostało zabrane nie może pominąć ponownie niektórych - rolników. Więc naprawdę logiczne jest że wyrównanie zdo dla rolników bez oświadczenia bo niby jak ma oświadczyć że w lipcu 2013 nie zebrał plonu który zasiał wcześniej, czyli zaprzestaje prowadzić gosp. od dnia złożenia wniosku nie wcześniej niż 15 maj bo w tedy dopiero istnieje ten przepis. Posiadanie samej ziemi nie czyni ze mnie rolnika!!!!!!!!!!!! mam ziemie i pracuje płace zus, przestaje płacić zus bo zostałam zwolniona czy chcę czy nie płace krus jeśli mam powyżej 1 ha fizycznego. W ustawie jest że ci którzy mają obowiązek w krus my już nie wtrącamy się do ich składek i nie opłacamy zus , dlaczego ? przykłady są powyżej nigdy nie nabyliby prawa do emerytura
marta123

Napisano: 23 maja 2014, 11:07

marta123 pisze:Więc naprawdę logiczne jest że wyrównanie zdo
No właśnie to byłoby logiczne, gdyby nie art. 3 ustawy. W tym momencie, zgodnie z art. 6 KPA działamy na podstawie przepisów, logikę odkładając do szuflady.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2014, 12:53

"Iks" , nareszcie zrozumiałeś jak urzędnik ma działać .
Art.6 KPA > "Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa."
Dlatego nie działamy , opierając się na osobistych interpretacjach i nie na nie obowiązujących w prawie powszechnym uchwałach , wyrokach , itp. Dzisiaj przy ZDO , kierujemy swoje działania na podstawie obowiązującej ustawy .
A gdzie jest napisane w obowiązującej ustawie , że rolnik ma napisać datę zaprzestania ? Skoro ustawodawca , wprowadził warunek "zaprzestania" , uznał , że opieka jest powiązana ściśle z "zaprzestaniem" . Nie możesz zmusić rolnika , aby podawał datę , bo nie działał byś na podstawie przepisów prawa . Nie powołuj się również na Art.2 U.ZDO), bo tam jest mowa o ustawie wyjaśniającej pojęcie , rolnika , podlegającemu systemowi ubezpieczeń w KRUS .
Ja mam 30 ha i nie jestem ubezpieczony w KRUS , a sąsiad ma 1 ha i jest ubezpieczony w KRUS . Obydwaj jesteśmy rolnikami , z tą różnicą , że ja nie podlegam obowiązkowi ubezpieczeniu w KRUS . Poniał ?
Gość

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x