mam klienta, który notorycznie składa podanie o to samo, przekroczone kryterium brak przesłanek do specjalnego, odwołuje sie do sko i jeszcze nie zdąże odesłać dokumentów do sko, a mam już kolejne podania, co robicie w takich sytuacjach. Wysyłacie informacje, dajecie postanowienie? Tylko na jaki art się powołać, że już w tej sprawie zapadła decyzja?
Jeżeli osoba np. w styczniu wystąpiła z wnioskiem o zasił. cel. i wydałam decyzję odmowną, to jeżeli osoba wystąpi w tym samym okresie ponownie o takie samo świadczenie /z przeznaczeniem na ten sam cel/ wydaję postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania ponieważ w wyniku postępowania organ musiałby wydać taką samą decyzję jaką wydał przy pierwszym wniosku a więc prowadzenie postępowania w sprawie w której organ się już wypowiedział staje się niecelowe.
to troche jak syzyfowa praca, ten sam wniosek, taki sam wywiad zero nowych okoliczności, zero nowych przesłanek, taka sama decyzja i kolejne odwołanie do sko.
Jeżeli idzie się takim tokiem postępowania jak napisałam to trochę mniej roboty, bo nie trzeba robić wywiadu, zbierać dokumentacji itd. Wydajesz tylko postanowienie na które służy stronie zażalenie i tyle.