Czy powinnam anulować karty ??
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Sw
- Kontakt:
Czy powinnam anulować karty ??
Dostałam pismo od Pani która prosi o anulowanie kart swoich dzieci i także swoja z powodu mieszkania na innym terenie.
Jak to teraz zrobić ??
Czy muszę wysłać jakąś informację do Pani czy do Ośrodka właściwego że anulowałam karty ???
Pierwsza taka sprawa
Jak to teraz zrobić ??
Czy muszę wysłać jakąś informację do Pani czy do Ośrodka właściwego że anulowałam karty ???
Pierwsza taka sprawa
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość, odpłatności
- Kontakt:
Re: Czy powinnam anulować karty ??
Witam,
A nie mozesz jej po prostu przekonać, żeby juz u Cb odebrała te karty? bo jakie to ma znaczenie, że złoży teraza gdzie indziej? Nie moze juz poczekac na te i ty np wyslesz jej za potwierdzeniem odbioru???Nie wiem czy dobrze podpowiadam?
A nie mozesz jej po prostu przekonać, żeby juz u Cb odebrała te karty? bo jakie to ma znaczenie, że złoży teraza gdzie indziej? Nie moze juz poczekac na te i ty np wyslesz jej za potwierdzeniem odbioru???Nie wiem czy dobrze podpowiadam?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Sw
- Kontakt:
karty ma już dawno wydane
-
- Stażysta
- Kontakt:
No ale na dzien składania chyba rodzina mieszkała razem, a jakie ma to teraz znaczenie, skoro karty juz wydane? Przeciez na KARTACH NIE MA ADRESU ZAM. Bo ja juz nie rozumiem?!nA JAKICHS ZASADACH OTRZYMALI PRZECIEZ KARTY?A tak naprawdę w chwili zachodzacych zmian w rodzinie tez nie ma jasnych przepisów co dalej?!
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Pani prosząca o anulowanie swych KDR postępuje bardzo zgodnie z ustawą o karcie dużej rodziny bardziej niż większość jej posiadaczy. Anulować można te karty w SI KDR w zarzadzaniu kartami i fizycznie przez obcięcie rogu plastikowych kart. Pani widocznie chce w innej gminie złożyć wniosek tak jak się należy, qa jako że sama się zgłosiła o anulowanie kart, to nie trzeba informować w tym momencie żadnego innego ośrodka o anulowaniu , w sumie można jedynie wysłać odpowiedź-informację na jej wniosek, że anulowano zgodnie z jej wolą takowe i takowe nr kart 

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Stażysta
- Kontakt:
A przepraszam po co to składanie na nowo o kart DR???? bo wydaje mi się to trochę niepotrzebne...W kartach nie widnieje nigdzie adres, więc może po prostu ta pani nie wie, że nigdzie nie będzie to potrzebne, aby mogła się nią posługiwać ???Wystarczy jej wytłumaczyć, że te karty posłużą jej nawet jak mieszka na terenie innej gminy.......
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
tego wymaga ustawa o Karcie Dużej Rodziny (polecam przeczytać art. 15 i 16
), to że adresu nie ma to nic nie znaczy, gyż jest numer karty 17 cyfrowy, po tym idzie stwierdzić w jakiej gminie została wydana karta (dzięki zawarciu w numerze nr teryt. Budowę tego nr opisałem w tym poście
nr-rodziny-w-gminie-207310287#p207820729

-
- Stażysta
- Kontakt:
To teraz każdy Polak jak się wyprowadzi to ma zmieniac karty DR? ;)Nigdzie nie jest to weryfikowane jedynie imię i nazwisko z dokumentem tożsamości.....Więc po co sobie komplikować i tworzyć robotę .....
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
ale jak cię użytkownik prosi o anulowanie, albo inna gmina żeby anulować, bo nie umieją np. przyznać nowych u siebie (bo czasem tak bywa) to trzeba bliźniemu pomóc w potrzebie chyba?
A od komplikowania życia to są produkujący tysiące praw przerośnięte aparaty państwowe

A od komplikowania życia to są produkujący tysiące praw przerośnięte aparaty państwowe

-
- Stażysta
- Kontakt:
Ale są gminy, które wykorzystują KDR w swoich gminnych programach dla rodzin wielodzietnych i wtedy weryfikowany jest kod terytorialny KDR. Jeżeli mieszkasz w gminie X, a karty wydała ci gmina Y - to nie skorzystasz z oferty obowiązującej tylko dla mieszkańców gminy X.mopsik1234 pisze: 10 sty 2023, 16:04 To teraz każdy Polak jak się wyprowadzi to ma zmieniac karty DR? ;)Nigdzie nie jest to weryfikowane jedynie imię i nazwisko z dokumentem tożsamości.....Więc po co sobie komplikować i tworzyć robotę .....
Ale też jestem pod wrażeniem Pani, która sama zgłosiła się o anulowanie kart, 500sw gratuluję zdyscyplinowanych mieszkańców

Oprócz Czy powinnam anulować karty ?? - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
czy do 18 r. ż czy do ukończenia nauki?
Duplikat karty a brak w systemie KDR
akt urodzenia i akt zgonu dziecko nie żyło
Karta dużej rodziny- dorosłe dziecko niepełnosprawne
KDR przedłużenie
przyznanie KDR
KDR dla obywateli Ukrainy
KDR dla rodziny zastępczej
jedno dziecko pana, dwoje dzieci pani
KDR w innej gminie
KDR dla małżonków seniorów mających po 2 dorosłych dzieci