czy przyznać alimenty
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR, AR
- Kontakt:
czy przyznać alimenty
Kobieta ma wyrok sądu że były mąż ma płacić tytułem przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny. nie ma tu mowy nic o alimentach na rzecz dzieci tylko że na potrzeby rodziny ma płacić. więc chyba nie może wnioskować o alimenty na dzieci co nie?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: czy przyznać alimenty
może wyrok zabezpieczający jest równoznaczny z wyrokiem o alimenty, jeżeli masz jedna kwotę np. 1000 zł to dzielisz kwotę na ilość osób w rodzinie np. 1000 :3 = 333,33
(np. 2 dzieci i matka). Miałem takie decyzje SKO po odmowie.
Jeszcze jeden warunek : ważne żeby przy tym zabezpieczeniu nie było o sprawy o ustalenie ojcostwa bo wtedy odmowa. w ustawie jest zapis
o osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;
czyli musi być zasądzone od rodzica
(np. 2 dzieci i matka). Miałem takie decyzje SKO po odmowie.
Jeszcze jeden warunek : ważne żeby przy tym zabezpieczeniu nie było o sprawy o ustalenie ojcostwa bo wtedy odmowa. w ustawie jest zapis
o osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;
czyli musi być zasądzone od rodzica
Re: czy przyznać alimenty
Jeżeli w wyroku nie ma mowy o alimentach, to ja nie przyznaje świadczeń.
Oprócz czy przyznać alimenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zmiana wysokości odsetek za opóźnienie od 07.10.2021
nowy skład rodziny
Sprawozdanie z FA
do kiedy przyznajemy świadczenia
alimety w jednym miesiącu na ile dzielimy
Bigi
DŁUŻNIK
wniosek/decyzja Sygnity
Wniosek o wszczęcie egzekucji
Dochód uzyskany w 2020r.
Zwrot prawa jazdy
Zwrot prawa jazdy