Witam,
dziecko na które jest wnioskowana pomoc kończy 18 lat w czasie okresu zasiłkowego. Rodzic składający wniosek powinien otrzymać decyzję do daty urodzin dziecka. 9Zawsze tak było) Teraz system przyznał w jednej decyzji świadczenie do 18 r życia i od 18 do 25?? Czy ktoś wie o co chodzi. Przecież po 18 powinien sam już złożyć wniosek?
wniosek/decyzja Sygnity
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: funduszem alimentacyjnym
- Kontakt:
Re: wniosek/decyzja Sygnity
Dobrze jest. Przyjdzie złożyć na siebie w następnym okresie świadczeniowym. A teraz po co Ci robota przyznawania 2 decyzji na to samo dziecko w jednym okresie, i prowadzenia 2 razy postępowania u dłużnika. Jedynie w decyzji musiałoby być zaznaczone pod danymi wnioskodawcy "Jako opiekun prawny osoby uprawnionej". I ja w uwagach wpisuje, że w miesiącu po ukończeniu 18 lat mają donieść potwierdzenie, że się uczy.
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja tez robie1 decyzję i po ukończeniu przez osobę uprawnioną 18 lat wzywam do złożenia upoważnienia aby pieniądze dlalej przekazywane były na konto matki, informuje, że może założyć swoje konto i pobierać samodzielnie świadczenie 

Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Nie chodzi mi o to że to jest źle. Tylko zawsze system sam przyznawał tylko do 18, a później trzeba było złożyć kolejny wniosek, a ja za bardzo nie wiem co się zmieniło (może jakieś przepisy) że teraz robi to w jednej decyzji.
-
- Referent
- Zajmuję się: teraz już wszystkim :D
- Kontakt:
Jeśli osoba uprawniona w trakcie trwania okresu zasiłkowego ukończy 18 lat a Ty nie zaznaczysz, że dostarczyła zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły to system przyzna tylko do 18go roku życia. Jeśli zaznaczysz, ze masz zaświadczenie i, że rodzic deklaruje naukę w kolejnym roku wtedy system przyzna do końca okresu zasiłkowego.
Oprócz wniosek/decyzja Sygnity - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
PILNE !!! Proszę o pomoc - obniżka alimentów
zmiana wysokości odsetek za opóźnienie od 07.10.2021
nowy skład rodziny
Sprawozdanie z FA
do kiedy przyznajemy świadczenia
alimety w jednym miesiącu na ile dzielimy
Bigi
DŁUŻNIK
czy przyznać alimenty
Wniosek o wszczęcie egzekucji
Dochód uzyskany w 2020r.
Zwrot prawa jazdy