czy przyznac Ś .P - Świadczenia rodzinne

Strona 11 z 12    [ Posty: 115 ]

Napisano: 02 mar 2015, 21:37

Kto by pomyślał, ze twoja gołosłowność jest więcej warta niż przytoczony przeze mnie fragment komentarza. Ten komentarz to podstawa systemu stosowania prawa i w takim przypadku nie potrzebna jest do niego analiza.
WSA w Gliwicach odrzucił skargę pomimo, że trybunał orzekł o niekonstytucyjności przepisu zakazującego róznicować opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych w prawie do świadczenia pielęgnacyjnego, dając pierwszeństwo normie intertemporalnej dotyczącej zmiany stanu prawnego w wyniku działań ustawodawcy, nie wiedząc przy tym czy ustawodawca w ogóle dokona zmiany stanu prawnego, a jeśli nawet to w jaki sposób, a tym samym nie mając pewności czy ten ktoś kiedykolwiek będzie miał szanse na otrzymanie świadczenia pielegnacyjnego, pomimo korzystnego dla niego wyroku TK.
I to jest dla ciebie prokonstytucyjna wykładnia przepisu art. 17 znajdującej oparcie w uzasadnieniu wyroku TK?
Nie na tym polega rzetelne i prawidłowe rozpatrzenie sprawy przez sąd w zgodzie z Konstytucją przy najpełniejszym urzeczywistnieniu norm, zasad i wartości w niej zawartych. A takie zadanie spoczywa na sadzie w oparciu o art. 8 Konstytucji.

I tu nie nie ma nic do zgrywania się na mądrzejszego od sędziów trybunału, bo oni tę kwestię pomijają w wyroku, pozostawiając ją ogólnie przyjętemu i ukształtowanemu orzecznictwu sądów.
Ale przecież ty możesz przedstawić fragment komentarza, który mówi, że w takich sytuacjach zmiana stanu prawnego przez ustawodawcę ma pierwszeństwo przed uwzględnieniem przez sąd orzeczenia opartego na normie nie kolidującej z Konstytucją. I oczywiście analizę do niego.
m&m

Napisano: 02 mar 2015, 22:21

Edyta: a w sumie nie warto.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 11:43

m&m
Niezależnie od tego co którykolwiek z nas by nie napisał Ty trwasz na swoim stanowisku nie przyjmując żadnych argumentów drugiej strony. Ze mną, z Iksem pewnie też w zasadzie jest podobnie, znamy Twoje argumenty, tyle że one do nas nie przemawiają. Zarówno TK jak i WSA w Gliwicach bardzo dokładnie uzasadnili swoje orzeczenia. Skoro jednak nie są one po Twojej myśli, muszą być sprzeczne z prawem.
Ja za dyskusję na tym poziomie dziękuje. Nie temu służy to forum.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 12:35

Jak widać takie SKO w Gorzowie tak samo sie myli w przepisach prawa - w uznawaniu powszechności i ostatczności orzeczenia trybunału.
Rację mają tylko anonimy Iks i kronos79 i to kompletnie niczym nie popartą. W gąszczu orzeczeń sądowych powołując się jedynie na jeden wyrok, który spełnia ich życzenia. Poza tym nic konkretnego, a to tylko dlatego, gdyż tak naprawdę system stosowania prawa w Polsce zaprzecza prezentowanego przez nich stanowiska.
m&m

Napisano: 03 mar 2015, 12:57

m&m pisze:Jak widać takie SKO w Gorzowie tak samo sie myli w przepisach prawa - w uznawaniu powszechności i ostatczności orzeczenia trybunału.
Rację mają tylko anonimy Iks i kronos79 i to kompletnie niczym nie popartą. W gąszczu orzeczeń sądowych powołując się jedynie na jeden wyrok, który spełnia ich życzenia. Poza tym nic konkretnego, a to tylko dlatego, gdyż tak naprawdę system stosowania prawa w Polsce zaprzecza prezentowanego przez nich stanowiska.
Ręce opadają. Wielokrotnie pisałem, że rozstrzygnięcia w tej kwestii mogą być różne. Wielokrotnie pisałem, że nikt z nas nie ma pewności co do tego, która linia orzecznicza zwycięży. Tłumaczę Ci po raz kolejny jak dziecku, że nie ma jednolitej linii orzeczniczej, czego orzeczenia WSA (a nie SKO) w Gorzowie i WSA w Gliwicach są najlepszym dowodem. Ta rozbieżność w orzecznictwie i twarde stanowisko TK oraz MPiPS tłumaczą ostrożną postawę organów pierwszej instancji, co też już Ci wcześniej tłumaczyłem.
I doprawdy nie wiem, czy Ty tego NIE ROZUMIESZ czy NIE CHCESZ zrozumieć. Dochodzić natomiast tego nie zamierzam. Na tym kończę swój udział w tej jałowej dyskusji. Jeśli nadal nie jesteś w stanie ogarnąć tego, co Ci z uporem godnym lepszej sprawy tłumaczę od dłuższego czasu, to trudno. Będę musiał się nauczyć z tym żyć.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 13:39

a ja już na tę chwilę mam sprawę jasną.
WSA Gliwice jest na nie
SKO podtrzymuje odmowy
ja daję odmowy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 13:43

Jak daje się zauważyc w kraju bezprawia róznorodność rozstrzygnięć zależna jest od subiektywnych odczuć osób mających decydujący głos w sprawie.
A sam wyrok trybunału można by porównać do wyroku w którym sąd wydaje wyrok uniewinniający tylko w uzasadnieniu zaznacza, ze jednak w ramach prewencji skazuje oskarżonego na trzy lata wiezienia.
m&m

Napisano: 03 mar 2015, 13:44

Elmer pisze:a ja już na tę chwilę mam sprawę jasną.
WSA Gliwice jest na nie
SKO podtrzymuje odmowy
ja daję odmowy
No co Ty, tak bezprawnie? :)
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 13:47

no :D
W Polsce rządzi lewo, ale dzięki temu nie muszę m&m przepraszać.

W sumie to miałem nadzieję, że SKO uchyli i przyzna. Akurat tym osobom się należało....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 13:49

Elmer pisze: W sumie to miałem nadzieję, że SKO uchyli i przyzna. Akurat tym osobom się należało....
I tak nikogo nie przekonasz. Przecież urzędnicy to wyzute z empatii tuby propagandowe (nie)rządu.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 11 z 12    [ Posty: 115 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x