Czy przyznajecie śp dla dorosłych juz bez odwołania - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 18 sty 2021, 12:57

Jak chcecie i się upieracie to przyznawajcie - my tego nie robimy. Tak jak mówiłam wcześniej nie jest to zmienione w ustawie
megi14-14
Starszy referent
Od: 19 sie 2019, 13:18
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 18 sty 2021, 15:18

megi14-14 pisze:
15 sty 2021, 15:02
Ale chodzi o to że my nie jesteśmy organem do przyznawania tego świadczenia
Na przypadłość, która Ciebie dotknęła, lekarze zalecają Stoperan lub Laremid, a chcąc wspomóc nasze górnictwo możesz po prostu zjeść węgiel.
Wydajesz decyzje w imieniu Wójta, Burmistrza lub Prezydenta, więc Twoim obowiązkiem jest wydawać je w zgodzie z zapisami ustawy o świadczeniach rodzinnych, ale przede wszystkim w zgodzie z zapisami ustawy zasadniczej (Konstytucji RP).
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 18 sty 2021, 16:22

megi14-14 pisze:
15 sty 2021, 11:42
Poczytaj sobie o MOPSIE w Sopocie co od 2014 r. wypłacał świadczenia pielęgnacyjne ;p
Zrozumiałaś coś (i co ?) z tego co gdzieś tam przeczytałaś o MOPSie w Sopocie ?
Czy MOPS odebrał kasę opiekunom lub musiał oddać kasę tam skąd ją wcześniej dostał ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 19 sty 2021, 10:12

Krzysztof pisze:
18 sty 2021, 16:22
megi14-14 pisze:
15 sty 2021, 11:42
Poczytaj sobie o MOPSIE w Sopocie co od 2014 r. wypłacał świadczenia pielęgnacyjne ;p
Zrozumiałaś coś (i co ?) z tego co gdzieś tam przeczytałaś o MOPSie w Sopocie ?
Czy MOPS odebrał kasę opiekunom lub musiał oddać kasę tam skąd ją wcześniej dostał ?
W marcu 2019 Wojewoda Pomorski wszczął postępowanie w sprawie zwrotu przez Sopot kwoty dotacji na ponad 846.000 zł wraz z odsetkami. Sopot zapowiedział, ze pieniędzy nie odda i pójdzie do sądu. Masz wiedzę na temat tego jak ta sprawa się zakończyła?
edit:
W listopadzie 2019 r. Decyzją administracyjną Minister Finansów, Inwestycji i Rozwoju uchylił zaskarżoną przez Gminę Miasta Sopotu decyzję, nakazującą zwrot dotacji do budżetu państwa. Minister uchylił decyzję w całości i przekazał do ponownego rozpatrzenia przez Wojewodę.
Czy ktoś zna efekt ponownego postępowania?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2021, 11:45

my nadal czekamy na SKO...
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 19 sty 2021, 14:25

aneta83 pisze:
15 sty 2021, 10:22
Czy wszyscy przyznajecie z automatu śp dla dorosłych tj. niepełnosprawnosć po 18 roku życia bez odwołania do SKO?

Ja przyznaję. Moje SKO za każdym razem daje do ponownego rozpatrzenia z zapisem żeby uwzględniać wyrok Trybunału. Stwierdziłam że nie ma sensu się przerzucać i przeciągać spraw.
Mobia
Praktykant
Od: 05 lip 2019, 10:11
Zajmuję się: ŚR.ŚW,DS

Napisano: 19 sty 2021, 14:55

Czyli każde SKO robi inaczej...
megi14-14
Starszy referent
Od: 19 sie 2019, 13:18
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 19 sty 2021, 15:00

U nas SKO odmowy utrzymuje w mocy, ale jakoś idzie do sądu to już różnie, i znowu mam kolejny wniosek....
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2021, 15:26

Krzysztof pisze:
18 sty 2021, 16:22
W marcu 2019 Wojewoda Pomorski wszczął postępowanie w sprawie zwrotu przez Sopot kwoty dotacji na ponad 846.000 zł wraz z odsetkami. Sopot zapowiedział, ze pieniędzy nie odda i pójdzie do sądu. Masz wiedzę na temat tego jak ta sprawa się zakończyła?
edit:
W listopadzie 2019 r. Decyzją administracyjną Minister Finansów, Inwestycji i Rozwoju uchylił zaskarżoną przez Gminę Miasta Sopotu decyzję, nakazującą zwrot dotacji do budżetu państwa. Minister uchylił decyzję w całości i przekazał do ponownego rozpatrzenia przez Wojewodę.
Czy ktoś zna efekt ponownego postępowania?
[/quote]
Niestety na tę chwile nie mam aktualniejszej informacji, ale jak znajdę chwilę to może przygotuję wniosek do Wojewody i/lub MOPS, w ramach uzyskania informacji publicznej, z pytaniem, co w tej sprawie aktualnie słychać. Każdy obywatel może złożyć taki wniosek z pytaniem, które go dręczy, ale trzeba pamiętać, że nie każda informacja może być nam przez ten, czy inny organ udzielona w ramach informacji publicznej, więc trzeba swoje pytanie tak sformułować, aby otrzymać odpowiedź, a nie odmowę odpowiedzi.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 19 sty 2021, 15:35

Moje Kolegium w drugiej połowie 2020 r. zaczęło w decyzjach pisać wprost że zmieniło dotychczasowe stanowisko wobec jednolitej praktyk orzeczniczej sądów administracyjnych i uznaje, ze powoływanie się na art. 17 ust. 1b ustawy jako przesłanki odmowy przyznania świadczeń jest bezpodstawne. I od tego czasu wszystkie odmowy oparte na tej podstawie są uchylane.
Moim zdaniem, daje to zielone światło organom pierwszej instancji do przyznawania świadczeń. Nawet w przypadku kontroli mamy stanowisko SKO, wobec czego ewentualne skierowania podania o wszczęcie postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji przez Kolegium zakończy się stwierdzeniem przez nie braku przesłanek do wzruszenia decyzji jako zgodnej z prawem. A stwierdzenie przez SKO zgodności decyzji z prawem wykluczałoby jakikolwiek zwrot dotacji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x