elmer, nie wyrabiaj tu za krętacza, gdyz wyrażnie napisałam przytaczając słowa samego trybunału, że tylko sentencja ma moc wiążącą i tylko z jej treści może wynikać stwierdzenie zgodności aktu normatywnego z Konstytucją lub jej braku ze wszystkimi jego konsekwencjami.
Dlatego to tylko sentencja ogłaszana jest w dzienniku urzędowym a nie uzasadnienie wyroku.
Uzasadnienie jest potrzebne ale ustawodawcy do kierowania sie nim w poprawieniu tego prawa.
czyli tak jak napisałem, w pełni się z zgadzamy. Ty tak jak w inny wątku uważałasz, że kanapka z pomidorem jest jedzeniem a pomidor nim nie jest, tak samo w tym wątku uważasz, że uzasadnienie może być sprzeczne z sentencją.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
a no, jak widać uzasadnienie może byc sprzeczne z sentencją, jesli takim go zrobi trybunał nadużywając swojej mocy, ale to wcale nie znaczy, ze w obliczu tych sprzecznosci, sentencja gra rolę drugoplanową. W dalszym ciągu jej treść jest najważniejsza i jej ogłoszenie tworzy nowy stan prawny powszechnie obowiazujący zgodnie z art 190 ust.1 i 3 konstytucji.
Weź Ty się zatrudnij w świadczeniach i zbawiaj ludzkość, bo z kanapy to się super wygodnie formułuje takie tezy. Co z tego, że my odważnie poprzyznajemy, jak w przyszłości kontrole to być może poupierdalają? A ciul jeden wie jak zachowa się SKO przy stwierdzeniu nieważności - jest związane (wbrew temu co mówisz) zarówno sentencją jak i uzasadnieniem (to są wszystko słowa TK, nie ma ważniejszych i mniej ważnych) i co? Strona będzie zwracać kasę z odsetkami - albo po długim procesie sądowym ewentualnie nawet organ/kierownik/ja. Wyrok jest dla mnie dziwny, ale niestety, wstaję rano, idę do roboty i wykonuję to co spłodził TK czy mi się podoba, czy nie. Mogę sobie powylewać żale na forum, ale wybacz - posiadam resztki instynktu samozachowawczego i nie będę się podkładał. Tobie lekko mówić - powinniście to, powinniście tamto, a tego wam nie wolno, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie oceniaj ludzi którzy to robią zawodowo i z tego żyją - jeśli wydaje Ci się, że wiesz lepiej - masz rację, wydaje Ci się.
To chyba jakis żart, ze SKO ma orzekać i utrzymywac w mocy decyzje wydane w oparciu o przepis uznany przez trybunał za niekonstytucyjny i co do którego trybunał nie skorzystał z odroczenia jego mocy obowiazującej. A wtedy sprawa byłaby bezdyskusyjna.
No ale w państwie bezprawia i jego propagandy wszystko jest możliwe.
I tak na marginesie.
Z jakiej to przyczyny ten wyrok jest dla ciebie dziwny?
Zostawcie trolla - zacytowałeś jej Elmer jak wół precyzyjne wskazanie skutków tego wyroku, przez sam TK zawarte w uzasadnieniu, a troll dalej swoje bredzi.
Nie ma żadnego sensu ta dyskusja z trollem.
wczoraj byłam na szkoleniu i śp na starsze osoby przysługuje jeśli spełniają resztę warunków ...
i jeśli osoba pobiera dziś zdo czy szo może zrezygnować i złożyć o śp z tym że my nie mamy obowiązku ją o tym informować
a i jeśli ktoś dał decyzje o odmowie śp ze względu na wiek to miała miesiąc od ogłoszenia wyroku żeby się zgłosić do nas o spłatę