Czy rada gminy może?????????? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 lis 2015, 19:35

Wpłynął wniosek o dofinansowanie protezy dla podopiecznego. My z Ośrodka przyznaliśmy zasiłek do wysokości kryt. 634 zł. Przewodniczący rady twierdzi że rada ma możliwości o przyznaniu większych pieniędzy chodzi o kwotę ok. 15 tyś. zł. Może ktoś się wypowie w temacie, bo nie bardzo wiem jak to by się mogło fizycznie odbyć. Dodam, że facet dostał część pieniędzy z PFRON i NFZ.
barbarinka

Napisano: 03 lis 2015, 22:54

A przewodniczący rady to wujek podopiecznego?
Może jest jakas uchwala na takie dofinansowanie. Zapytać ww. osoby.
U nas to jedynie jeszcze celowy pod warunkiem zwrotu z jednoczesnym odstąpieniem...
fyvuhu

Napisano: 04 lis 2015, 6:54

Nie ma żadnej uchwały przewodniczący kazał przygotować. Ja się zastanawiam kto by miał wypłacić pieniądze?
barbarinka

Napisano: 04 lis 2015, 9:09

Ze zdarzeń losowych ludzie takiej kasy nie dostają. Poroniony pomysł jakiegoś prostaka. Pokazać mu ustawę.
Nie dajcie się bo możecie zwracać.
t.franek

Napisano: 04 lis 2015, 13:12

Rada Gminy sądzi, że wszystko może. Mam nadzieję, że prawnik wstrzyma durny projekt uchwały RG.
Esia

Napisano: 04 lis 2015, 19:36

rada gminy nie decyduje o przyznawaniu świadczenia, przyznajemy tylko i wyłącznie na podstawie naszej ustawy
Aleksandra56

Napisano: 05 lis 2015, 10:33

Rada gminy może jedynie zwiększyć środki finansowe na zasiłki celowe dla OPS, a decyzję o przyznaniu zasiłku celowego i jego wysokości może
podjąć tylko i wyłącznie kierownik OPS.
pawel.w

Napisano: 06 lis 2015, 16:15

Jak napisałam w pierwszym poście, przyznaliśmy specjalny zasiłek celowy w wys. 634 zł. Co jeszcze możemy zrobić. Bardzo proszę o wasze rady.
barbarinka

Napisano: 06 lis 2015, 18:09

odmówić
karolinka87

Napisano: 06 lis 2015, 20:48

Wszystko zależy od tego, czy naprawdę chcesz pomóc tej osobie. Bez wątpienia proteza jest potrzebą szczególną, której brak powoduje konkretne szkody. Ja bym się oparła o art. 41.2) - pod warunkiem zwrotu np. części. W pkt 2) nie jest określone, że kwota zasiłku nie może przekroczyć kryterium. Wszystko zależy od Twojej oceny sytuacji, czy np. ta osoba jest w stanie oddać tę kwotę, ale nie jednorazowo, a może tylko część i to niewielką, w ratach.
bbbbbb

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x