Okresowy czy celowy? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 lis 2015, 16:38

Witam. Chciałbym złożyć wniosek o zasiłek, tylko nie wiem który. Pani w OS powiedziały że na okresowy nie mają funduszy, chciałam pieniądze przeznaczyć na węgiel. Idzie zima i to mnie przeraża. Nawet złotówki z tego nie wydam. Na co mogę liczyć? Są osoby co dostają po ponad tys złotych okresowego, ja się boję że nawet na pół tony nie dostanę. Skoro nie ma kasy na okresowe to czy na celowy będzie?
Ja:)

Napisano: 03 lis 2015, 17:56

Zasiłek okresowy wylicza się ściśle co do grosza, stąd różne wysokości, zależne od dochodu i liczby osób w rodzinie, więc nie można tego porównywać.
Możesz złożyć wniosek o zasiłek celowy na zakup węgla.
U nas ludzie piszą prośbę o pomoc na konkretny cel i pracownicy socjalni sami wnioskują rodzaj zasiłku, zależnie od sytuacji. Natomiast rzeczywiście zdarza się tak, że nie ma środków np. na okresówki właśnie, niestety, wcale nie tak rzadko.
I ja :)

Napisano: 03 lis 2015, 23:03

Złożyć pisemny wniosek o przyznanie zasiłku okresowego na listopad oraz zasiłku celowego na opal. W sekretariacie z potwierdzeniem na kopii.
Najlepiej mieć na piśmie odmowę - wtedy można się odwołać. Co do braku pieniędzy na okresowe - zdarza się ale to z błędów opsu tj. Źle wyliczone zapotrzebowanie.
Że tez ludzie dają się jeszcze wkręcać w odmowy" na gębę" ( bez obrazy - uogólniam)
vyguy

Napisano: 03 lis 2015, 23:20

"Na gębę"to wiadomo, to tylko informacja.
A "odmowa na piśmie" będzie, jeśli Pani złoży wniosek - w formie decyzji, jak zawsze (oczywiście po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego). Na ustne pytanie jest ustna odpowiedź.
U nas nie ma sekretariatu, od razu idzie się do pracownika socjalnego i załatwia sprawy, nie trzeba składać osobno wniosku (poza wywiadem).
I ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x