Kierujemy na badania do biegłych w celu wydania opini i wskazania rodzaju biegłego w formie DECYZJI Czy to jest poprawne działanie i kto w takiej sytuacji ma podpisywać te decyzję ?
my wydajemy zlecenie, powołując się na ustawę o wychowaniu w trzeźwości.Decyzja, to chyba nie jest poprawna forma. Osoba może się od niej odwołać i wtedy co? Wyślecie so SKO? Zlecenie, to zlecenie. Decyzję podejmuje komisja i nikt nie ma prawa na tym etapie tej decyzji podważyć.
Zwracam się pismem do Komisji d/s uzależnień od alkoholu o konsultacje,zbadanie klienta czy jest alkoholikiem ponieważ są przesłanki/ podejrzenia nadużywania alkoholu i opisuję sprawę.Uważam, że podejrzenia moje są słuszne i wywiad środowiskowy daje podejrzenia o nadużywaniu alkoholu to mam takie prawo prosić o konsultacje. Lepiej sprawdzić niż sprawę zostawić.
ale komisja nie bada - badają biegli sądowi na wniosek komisji. Rolą GKRPA jest przyjęcie zgłoszenia, wezwanie na rozmowę osobę, której postępowanie dotyczy, jeżeli nie godzi się na leczenie - skierowanie na badanie przez biegłych w celu wydania opinii w przedmiocie uzależnienia od alkoholu. Jak biegli stwiedzą uzależnienie /a osoba nie wyraża zgody na podjęcie leczenia/, komisja kieruje do sądu wniosek o zobowiązanie do leczenia . To tak w skrócie - może komuś się przyda.
Klient dostaję skierowanie na badanie przez biegłych, a z biegłymi mamy umowę. My organizujemy badania, więc biegli przyjeżdżą do nas, np. raz w miesiacu, przebadać kilka, kilkanascie osób.
do ~ D : u nas cały czas drażą żeby ta była deczyja o tym ,że komisja stwierdza uzależenienie - na tej deczyjzi maja odpisywać sie wszyscy członkowie Komisji dla mnie to bzdura , bo od każdej deczyji służy odwołanie gdzie osoba uzaleniona może sie odwołać i co dalej ...? Od poczatku to samo procedutra na nowo.