przymusowe leczenie - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 23 lut 2011, 13:07

Proszę pomożcie mi, bo mój MOPS umywa ręce, a ja mam tego dość. Matka jest alkoholiczką, nie interesuje się mną.Mam 16 lat i z pomocą pani pedagog wkrótce pójdę do DD, ale chcę pomóc matce. Czy ja mogę ją wysłać na przymusowe leczenie, gdzie mam iść na jakim druku to pisać czy jest gotowy jeśli tak to gdzie go znajdę?
~Monika

Napisano: 23 lut 2011, 14:56

Moniko. To co możesz i warto zrobic to zająć się sobą. Ani Ty, ani nikt inny nie ma wplywu na decyzję jakie podejmuje Twoja mama odnosnie leczenia odwykowego. Im bardziej będziesz sie koncentrować na problmie alkoholowym Swojej mamy, tym wiecej umknie Ci z Twojego zycia. To czego potrzebujesz to pomoc psychologa lub terapia dla dzieci alkoholików. Alkoholicy z reguły lepiej wiedzą gdzie jest poradnia uzaleznień niz ich rodziny. Jeżeli Twojej mamie odbierają Ciebie i to nie jest powód, dla którego jest gotowa zrobic cos ze swoją chorobą, to czym jest jakaś procedura i wniosek o leczenie odwykowe. Nie ma wiekszego argumentu dla matki, jak mozliwość bycia ze swoim dzieckiem. Alkohol wygrał, choroba jest silniejsza. To bardzo smutne doświadczenie.
Ty musisz i możesz tak pokierowac Swoim życiem, żeby byc szczęślią młoda dziewczyną.
Pozdrawiam i życzę Ci spokoju.
~Danka

Napisano: 23 lut 2011, 23:11

Pani Danusiu, ale ja muszę ją tam wysłać. Proszę o pomoc, gdzie mam iść i jak to załatwić?Ja będąc już w DD będę chodziła na terapie
~Monika

Napisano: 24 lut 2011, 9:20

zastanawiam się dlaczego do tej pory nikt z dorosłych /pracownik socjalny, pedagog/, zanim zapadła decyzja o umieszczeniu Cię w placówce, nie złożył wniosku o leczenie Twojej mamy? Bo raczej nie składał, prawda? Gminne Komisje Rozwiązywania Problemów Alkoholowych są najczęściej przy ośrodkach pomocy społecznej lub przy urzędach /miast, gmin/. Nawet jeżeli wniosek napiszesz w formie zwykłego podania /nie ma obowiązujących i jedynych druków/, to nadasz bieg sprawie. I właściwie tylko tyle możesz zrobić. Trzymaj się słów Danki - mądre i prawdziwe. Żyj swoim zyciem. Powodzenia:)
~renata

Napisano: 25 lut 2011, 12:50

Mądre słowa Danki.ale mozesz napisać podanie do dzielnicowego KPP który musi złożyć wniosek na komisję rozwiązywania problemów alkoholowych w celu skierowania na przymusowe leczenie odwykowe.
~b

Napisano: 25 lut 2011, 13:07

a po co ten dzielnicowy? Niech Monika idzie od razu we właściwe miejsce. Chyba, że były interwencje, dzielnicowy zna sytuację, może wskazać przesłanki z ustawy, które warunkują skierowanie /sądowo/ osoby na leczenie odwykowe. To picie musi powodować szkody. Tylko, jeżeli rodzina jest mu znana, to dlaczego do tej pory nie wnioskował do komisji?
~renata

Napisano: 27 lut 2011, 18:14

Czy ktoś w końcu udzieli mi konkretnej odpowiedzi na pytania: !.Czy ja jako nieletnia mogę wysłaś matkę na leczeniedzie mam iść . Pomóźnie mi proszę , nie znam się na tym, nie znam przepisów
~Monika

Napisano: 28 lut 2011, 9:43

wniosek o leczenie odwykowe do gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych może złożyć każdy, kto uważa, że czyjeś picie jest problemowe. Ponieważ pomaga Ci pani pedagog, która zna Twoją sytuację, poproś ją o złożenie wniosku. A może zrobi to pracownik pomocy społecznej? Dla nich to tylko formalność, a Ty będziesz miała pewność, że wniosek nie zostanie odrzucony, gdy złożysz go sama /komisje różnie podchodzą do tego tematu/.
~renata

Napisano: 28 lut 2011, 11:39

Dziękuję pani Renato.
~Monika

Napisano: 03 mar 2011, 20:12

A czy to się pisze wniosek czy podanie, czy prośbę? I należy to umotywować? Proszę o odpowiedz
~Monika

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x