Czy uznać za dochód utracony? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 26 lut 2016, 9:56

Joleczka, pisze:Niewątpliwie jest to dochód utracony, ale w tym przypadku ma zastosowanie art.8 pkt 3 ustawy o pomocy społecznej, mówiący, że w przypadku utraty dochodu bierzemy dochód z miesiąca złozenia wniosku, bez wzgledu na na tytuł i źródło ich uzyskania. jezeli złozyłaś wniosek w lutym, to nalezy wziąć wynagrodzenie, które otrzymałaś w lutym.
czyli jaki dochód jest dochodem utraconym? i czy jeśłi otrzymałam wynagrodzenie 8lutego, to zgłaszając się o pomoc wczoraj-dochód ten uznany by został za dochód utracony?
MagdaP

Napisano: 26 lut 2016, 11:20

"To znaczy, że że lutym liczylibyśmy Ci normalnie dochód styczniowy (tj. wypłatę za miesiąc grudzień), a dopiero w marcu utracilibyśmy dochód z lutego (tj. wypłatę za styczeń"- w lutym liczyła by Pani dochód styczniowy-to jest odchód za styczeń!, a nie jak Pani napisała- tj.wypłatę za miesiąc grudzień, ponieważ wypłatę za miesiąc grudzień otrzymałam 31.12.2015 ! ja w styczniu nie otrzymałam wynagrodzenia za grudzień, tylko w grudniu-taka różnica. a ostatniego stycznia powinnam dostać wynagrodzenie za styczeń, a otrzymałam je 8lutego. !
Tak samo jak zasiłki dla osób bezrobotnych przykładowo za styczeń wypłacony jest w lutym razem z zasiłkiem lutowym.
MagdaP

Napisano: 29 lut 2016, 11:43

Fizycznie pieniądze otrzymałaś w lutym więc jest to Twój dochód i masz w tym miesiącu pieniądze na utrzymanie.
W lutym patrzymy na dochód ze stycznia.
W marcu uznamy utratę dochodu (czyli nie zobaczymy już dochodu z lutego)
Xman

Napisano: 01 mar 2016, 11:29

abc ty masz racje bierze się dochód fizycznie wypłacony jest nawet wyjaśnienie ministerstwa o utracie dochodu możemy powiedzieć dopiero w miesiącu marcu br.
długoletni pracownik

Napisano: 01 mar 2016, 12:27

Oczywiście ze w marcu nie liczymy dochodu,choć pobrałaś wynagrodzenie za styczeń w lutym czyli za poprzedni miesiąc.
Helenka

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x