czy wodę przyrównujemy w budynkach komunalnych - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 lip 2014, 13:30

Mam pytanie odnośnie wody. W budynkach nie wchodzących w skład zasobów gminy przyrównujemy opłaty za wode ,natomiast w budynkach z zasobu gminy jak postepujemy jeśli opłaty za wode są wysokie. Przyjmujemy je czt też przyrównujemy do normatywnego zużyia wody.
magda..

Napisano: 30 lip 2014, 14:50

prosze pomóżcie
magda..

Napisano: 31 lip 2014, 10:07

magda.. pisze:W budynkach nie wchodzących w skład zasobów gminy przyrównujemy opłaty za wode
Nie zgadzam się i chyba nikt na forum nie zgodzi się.
Ceny wody nie porównuje się w żadnym przypadku — z braku podstaw prawnych (podstawa jest tylko w zakresie wydatków porównywalnych z zakresem czynszu).
Jeśli chodzi o ilości wody, to sprawa jest trudniejsza. Na tyle trudna, że wygodniej nie ruszać ilości, jedynie w rażących przypadkach niektórzy ryzykują i wysilają się. Nie wiem czy warto tu omawiać taki przypadek.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2014, 14:07

mam przypadek- w lokalu komunalnym zarządca potwirdził wydatki - w tym woda (tylko zimna) 158,84zł
cena wody =7,22zł./msześć. Zużycie 22msześć. na 3 osoby.Wodomierz jest i w lokalu i na budynku.Duże zużycie wynika z rozbieżności pomiędzy wodomierzami w lokalach ,a wodomierzem na budynku.W budynku mieszka zaledwie kilka rodzin.
Czy mam przyjąć, czy policzyć w/g Rozporz. 3m na osobę.
Może ktoś posiada jakąś interpretację lub wyrok w podobnej sprawie to b. proszę .
aga1

Napisano: 31 lip 2014, 14:33

No nie przesadzajcie. Z tymi wyrokami, z tą niby skrupulatnością i z tą normą (zmyśloną?).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2014, 15:00

A ja jestem taka głupia i czasem obniżam wodę.
Najpierw jednak ustalam dlaczego jest taki duże zużycie. Ostatnio na wywiadzie ustaliłam, że nadmierne zużycie wynika ze złego stanu techn instalacji (spłuczka źle działała). Inny przypadek rodzina była 3 osobowa lecz od lipca jest 1 osobowa stawka ryczałtowa za wodę (u zarządcy) została zmieniona od następnego m-ca. W obu przypadkach obniżyłam wodę.
Jeśli jednak obciążenia są na budynku czyli wnioskodawca nie ma na to wpływu to odpuściłabym.
BooBoo

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x