mieszkanie wykupione od banku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 lip 2014, 13:35

Prosze o pomoc. Otóz przyszła do mnie kobieta która kupiła mieszkanie od banku ,ponosi opłaty za wodę i smieci oraz kredyt uzyskany własnie z tego banku na zakup mieszkania który wpłaca na konto banku. Problem jest taki ,że w budynku gdzie mieści sie to mieszkanie jest to posesja prywatna i sa dwa mieszkania gdzie jest zarządca prywatny i dwa mieszkania własnościowe. Jak mam rozpatrzyc ten wniosek zarządcy nie ma i nie jest to domek jednorodzinny.
To dom wielorodzinny gdzie mieszcza sie cztery mieszkania i każde z nich ma innego zarządce lub sa właścicielami tylko mieszkań,wspólnoty nie ma. Nie wiem jak mam rozgryżć ta sytacje
jagoda,,

Napisano: 30 lip 2014, 14:50

CZY KTOŚ MI PODPOWIE JAK TO ZROBIĆ
jagoda..

Napisano: 31 lip 2014, 9:55

Moim zdaniem zwyczajnie. Najpierw sprawdza się tytuł prawny, jeśli brak zarządcy to koniecznie, potem powierzchnię. Jeśli powyższe spełnione, to dodatek formalnie przysługuje, jedynie kwestia w jakiej wysokości.
Wydatki do tego to praktycznie (w uproszczeniu) takie, które musi płacić osobom trzecim. Do takich można zaliczyć cenę wody, ścieków, śmieci, ogrzewania zdalaczynnego, a gdyby jakieś inne związane z użytkowaniem, np. w wyniku umowy z sąsiadami, to też. Wszystkie przez analogię z innymi tytułami prawnymi — pomocne tu mogą być wyliczanki w rozporządzeniu.
Dochody zaś — dokładnie jak w każdym innym przypadku.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 14:00

nie ma zarządcy ,tytuł prawny to akt własności mieszkania i wydatki to kredyt który nie jest brany pod uwage oraz woda i nieczystości stałe. Czyli traktowac jak domek jednorodzinny i wypałcac dod.wnisokodawcy i zarazem właścicielowi?
NOWA//

Napisano: 04 sie 2014, 14:17

Co do wypłaty - zgoda.
Jeśli chodzi o wydatki, to nie bardzo można tak wszystko uprościć. Ogólnie mówiąc należałoby wziąć pod uwagę te, które należy płacić osobom trzecim.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 14:28

w tym przxypadku to jakie są opłaty płacone osobom trzecim
nowa/////

Napisano: 04 sie 2014, 14:47

Nie ma gotowego katalogu. Ja nie podejmuję się podać wszystko, bo jak wskazują choćby dyskusje na forum inwencja ludzka jest zbyt bogata. To wnioskodawca najlepiej wie (a także administrator) za co płaci, a jeśli o czymś nie wie, to nie widzę powodu zaliczać.
Jako ewentualną pomoc można wykorzystać zapisy naszego Rozporządzenia. Na tamtej bazie można próbować podpowiadać: może ogrzewanie? śmieci? woda? ścieki? szambo? jakieś koszty eksploatacji? remontów?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x