Do wniosku dołączone dochody za okres od 01.04.2014 do 30.06.2014. Wniosek złożony 26.06.2014r.Syn miał umowę o dzieło od 14.04.2014 do 14.07.2014. Przyniósł zaświadczenie o dochodzie jaki osiągnął z tej umowy i w tym okresie. Co zrobić, innego nie dostanie bo to umowa o dzieło, jak policzyć???
Od kwoty brutto z umowy o dzieło należy odjąć koszty uzyskania przychodu (w 99% przypadków będą wynosić 20%) i ewentualne składki emer., rent., chor. (choć przy takich umowach szansa na składki społeczne jest znikoma). Pracodawca zna te dane, więc niechaj je poda (a pan napisze to na oświadczeniu).
Pomyślałabym, że wniosek złożony został 26.07, ale była to sobota, więc jednak chodzi o 26.06... Miałaś miesiąc na wydanie decyzji.
Wypadałoby również ustalić, w jakich miesiącach ten pan osiągnął dochód, bo ani lipca, ani czerwca nie liczymy.
Trochę pomyliłam przy pisaniu;) oczywiście że wniosek złożony w piątek, wszystkie dochody za III, IV,V. Brakowało tylko zaświadczenia syna, wysłałam wezwanie do dostarczenia i dosłała właśnie wczoraj, ale za cały okres umowy czyli od 14.04 do 14.07 kwotę brutto 1.600,00zł; zal. na podatek 230,00zł i tyle. Nie wiem co mam zrobić
Jako to co? Sprawdzić tę kwotę z deklaracją i tyle. Jeśli jest rażąca rozbieżność, to temat na odrębną wymianę poglądów. Zaświadczenie potem oddać.
Proste jak drut.
Jeśli deklaracja może jeszcze nie gotowa ( ), to można pokombinować jak radzi Krwawa, ale wygodniej i całkiem bezpiecznie przyjąć kwotę brutto, bo kombinowanie (tego typu) nie leży w kompetencji urzędnika ani w jego interesie.