Czy wzywać do uzupełnienia dokumentu, jeżeli i tak będzie od - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 11 gru 2017, 15:51

Serca nie macie dla klientów. A może chociaż w tym wezwaniu od razu powiadomić, że na podstawie zebranego do tej pory materiału dowodowego to już przekracza dochód - czyli tę informację z art. 10 i 79a k.p.a.? Wtedy będą mieli jakiś wybór, czy warto się starać i uzupełniać dokumenty.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 11 gru 2017, 15:58

Jacy to klienci?! :lol: To są petenci jak już.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 11 gru 2017, 16:03

@opsik28, zakończ bezsensowną dyskusję.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 11 gru 2017, 16:41

opsik28 pisze:Serca nie macie dla klientów. A może chociaż w tym wezwaniu od razu powiadomić, że na podstawie zebranego do tej pory materiału dowodowego to już przekracza dochód - czyli tę informację z art. 10 i 79a k.p.a.? Wtedy będą mieli jakiś wybór, czy warto się starać i uzupełniać dokumenty.
Kiedyś jak miałem miękkie serce dla ludzi to się potem okazało, że muszę mieć twardą dupę, no i teraz jest na odwrót. Zrób kobieto jak chcesz, zawiadamiaj w wezwaniu albo wydaj decyzję bez zebrania całości materiału jeśli uważasz, że tak jest słusznie, ale nie licz, że ktoś Ci tutaj przyklaśnie za takie działanie.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 12 gru 2017, 8:35

opsik28 pisze:Serca nie macie dla klientów.
Mamy. Prowadzimy postępowanie zgodnie z przepisami, żeby potem ktoś czegoś nie zarzucił i żeby nie trzeba było tego klienta ciągać żeby to poprawił. Przy tym stosując prawo "wzbudzamy zaufanie do organów administracji publicznej". Jeśli ty jako świeżak w urzędzie zaczynasz od "mania serca" co się sprowadza do tego, że nie robisz rzeczy które powinnaś,bo ci się nie chce i jeszcze dorabiasz do tego ideologię, że to dla dobra strony, to sorry, ale może minęłaś się z powołaniem? Weź sobie załóż sklep spożywczo-przemysłowy i tam będziesz mogła z sercem dawać na zeszyt np.
opsik28 pisze:A może chociaż w tym wezwaniu od razu powiadomić, że na podstawie zebranego do tej pory materiału dowodowego to już przekracza dochód
Na podstawie do tej pory zebranego niekompletnego materiału dowodowego nie możesz merytorycznie rozpatrzyć wniosku, a 79 stosuje się w przypadku gdy jest komplet i wydajesz odmowę.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2017, 10:06

No nie wierzę. Chciałam już skorzystać z rady heilanda i zakończyć dyskusję, ale nie rozumiem, dlaczego jestem tak atakowana (uwagi o sklepie spożywczym, że nie robię rzeczy, które powinnam, bo mi się nie chce, .....). Nie zgadzam się z tym oczywiście. Chyba znacznie więcej czasu i energii poświęciłam na tę sprawę niż gdybym napisała sztampowe wezwanie.
Z wypowiedzi wnoszę, że nie ma żadnych przepisów prawa, które pozwoliłyby nie zbierać całego kompletu dokumentów, kiedy nie mogą już wpłynąć na wynik sprawy.
Nie wiem, czy chcielibyście być tak potraktowani: dużo wysiłku włożyć w zdobycie dokumentów, z nadzieją na uzyskanie 500+, a potem w zawiadomieniu z 79a przeczytać, że nie dostaniecie 500+ i te dokumenty z trudem przez was zdobyte nie mogły już i tak wpłynąć na wynik sprawy.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 12 gru 2017, 10:11

Przed wydaniem decyzji musisz skompletować wszystkie dokumenty, ale jeśli uważasz inaczej to zrób jak uważasz. Jeśli wnioskodawca Ci się odwoła to wtedy będziesz miała problem z SKO i tak będziesz musiała zebrać komplet bo dadzą Ci do ponownego rozpatrzenia.
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 12 gru 2017, 10:26

Jesteś atakowana, bo postawa którą prezentujesz urąga godności urzędnika. Przestrzeganie przepisów ma być dla nas imperatywem, więc wybacz - nikt cię po głowie nie będzie głaskał za deklaracje olewania prawa. (Olejesz w jednym przypadku, następnym razem olejesz w innym, bo ci na logikę wyjdzie, że możesz).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2017, 10:27

Temat został wyczerpany, zamykam dla ochłonięcia emocji.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 gru 2017, 11:45

https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=61& ... 9&start=20

była taka sprawa. wydałam decyzję ze względu na przekroczenie dochodu zanim babka doniosła we wrześniu zaświadczenie ze szkoły (nie miało to nic wspólnego z dochodem)a sko uwaliło, bo rozpatrzenie nastąpiło przed zebraniem dokumentów wymaganych ustawą czy rozporządzeniem, ktore i tak nie miały wpływu na dochód..
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x