Witam
Za DPS płaci70% umieszczona gmina pokrywa resztę.
Przeprowadziliśmy postępowanie, z którego wynika, że do DPS ma dopłacać syn, nie zgadza się na kwote jaki wynika z ustawy
Jestem na etapie wydania mu decyzji zobowiązującej do dopłaty
Jak powinnam zrobić to w systemie, zmienić dotychczasowa decyzję........
Pan nie będzie płacił, prowadzi go radca prawny, może ktoś pomoże
Decyzja na dopłatę do DPS
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: nauka
- Kontakt:
Re: Decyzja na dopłatę do DPS
Przepraszam, ale jaka kwota WYNIKA z ustawy???
Ustawa definiuje jedynie MAKSYMALNĄ kwotę, jaką może ktoś płacić. Praktyki typu "a ja wyliczę max ile wlezie, bo tak my robimy, bo w kasie pusto" są sprzeczne z prawem.
Pierwszym etapem jest przecież dążenie do KOMPROMISU poprzez zawarcie DOBROWOLNEJ umowy.
Czy jakikolwiek zapis w ups definiuje wysokość tej umowy? Mowa jedynie o tym, że osobie płacącej NIE WOLNO ZOSTAWIĆ MNIEJ NIŻ... Ale to nie znaczy bynajmniej "CZYLI CAŁĄ NADWYŻKĘ ZABIERAM".
pozdrawiam
Ustawa definiuje jedynie MAKSYMALNĄ kwotę, jaką może ktoś płacić. Praktyki typu "a ja wyliczę max ile wlezie, bo tak my robimy, bo w kasie pusto" są sprzeczne z prawem.
Pierwszym etapem jest przecież dążenie do KOMPROMISU poprzez zawarcie DOBROWOLNEJ umowy.
Czy jakikolwiek zapis w ups definiuje wysokość tej umowy? Mowa jedynie o tym, że osobie płacącej NIE WOLNO ZOSTAWIĆ MNIEJ NIŻ... Ale to nie znaczy bynajmniej "CZYLI CAŁĄ NADWYŻKĘ ZABIERAM".
pozdrawiam
-
- Stażysta
- Kontakt:
Roboczo tak napisałam- -z ustawy, zgodnie z kryterium 300%, żadnych podstaw do obniżenie na dzień dzisiejszy nie ma na chwile obecną
Ja mam kierownictwo od ustalenia czy wyliczyć max czy min
Ja mam wydać decyzję i proszę tu o pomoc w tej kwestii tylko
Ja mam kierownictwo od ustalenia czy wyliczyć max czy min
Ja mam wydać decyzję i proszę tu o pomoc w tej kwestii tylko
-
- Stażysta
- Kontakt:
Też tak uważam.obserwator pisze: 04 lis 2021, 11:14
pozdrawiam
Niestety, w praktyce OPS zawsze dają "maksa" a i orzecznictwo idzie w tę stronę, wskazując, że strona zawsze może się ubiegać o zwolnienie lub częściowe zwolnienie z opłaty.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Pracuje w DPS sekcja ds. DPS i OW
- Kontakt:
U nas najpierw proponujemy zawarcie umowy i informujemy ile wychodzi z kryterium jak sie zgadza to podpisujemy na te kwoty, jeśli nie podpisze, ale deklaruje jakąs kwotę z informacja dlaczego nie może płacić całości wtedy rozpatrujemy indywidualnie. TAk naprawdę powinien płacić tyle ile mu wychodzi i jeśli go na to stać i nie ma innych powodów ku temu żeby kwotę obniżyć, to nie wiem dlaczego mielibysmy sami proponować niższą - w sumie działamy zgodnie z przepisami...
Iza.dps
Oprócz Decyzja na dopłatę do DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Ubezpieczenie na 90 dni.
EPUAP - wnioski
Zapowiedź wersji 10.0 WYWIAD Plus
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021
DPS-wolne miejsce -dla przewlekle psychicznie chorych
Składka zdrowotna przy zasiłku stalym
Wzór wniosku o umieszczenie w DPS
dożywianie
Kryterium dochodowe.
Zapytanie ws. DPS
Czy wydać decyzję zmieniającą?
Procedura umieszczenia w DPS bez zgody