Decyzja na dopłatę do DPS

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
ewaewa
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Decyzja na dopłatę do DPS

Post autor: ewaewa »

Witam
Za DPS płaci70% umieszczona gmina pokrywa resztę.
Przeprowadziliśmy postępowanie, z którego wynika, że do DPS ma dopłacać syn, nie zgadza się na kwote jaki wynika z ustawy
Jestem na etapie wydania mu decyzji zobowiązującej do dopłaty
Jak powinnam zrobić to w systemie, zmienić dotychczasowa decyzję........
Pan nie będzie płacił, prowadzi go radca prawny, może ktoś pomoże
obserwator
Stażysta
Zajmuję się: nauka
Kontakt:

Re: Decyzja na dopłatę do DPS

Post autor: obserwator »

Przepraszam, ale jaka kwota WYNIKA z ustawy???

Ustawa definiuje jedynie MAKSYMALNĄ kwotę, jaką może ktoś płacić. Praktyki typu "a ja wyliczę max ile wlezie, bo tak my robimy, bo w kasie pusto" są sprzeczne z prawem.

Pierwszym etapem jest przecież dążenie do KOMPROMISU poprzez zawarcie DOBROWOLNEJ umowy.
Czy jakikolwiek zapis w ups definiuje wysokość tej umowy? Mowa jedynie o tym, że osobie płacącej NIE WOLNO ZOSTAWIĆ MNIEJ NIŻ... Ale to nie znaczy bynajmniej "CZYLI CAŁĄ NADWYŻKĘ ZABIERAM".
pozdrawiam
ewaewa
Stażysta
Kontakt:

Post autor: ewaewa »

Roboczo tak napisałam- -z ustawy, zgodnie z kryterium 300%, żadnych podstaw do obniżenie na dzień dzisiejszy nie ma na chwile obecną
Ja mam kierownictwo od ustalenia czy wyliczyć max czy min
Ja mam wydać decyzję i proszę tu o pomoc w tej kwestii tylko
kokoshaglava
Stażysta
Kontakt:

Post autor: kokoshaglava »

obserwator pisze: 04 lis 2021, 11:14
Ustawa definiuje jedynie MAKSYMALNĄ kwotę, jaką może ktoś płacić. Praktyki typu "a ja wyliczę max ile wlezie, bo tak my robimy, bo w kasie pusto" są sprzeczne z prawem.

pozdrawiam
Też tak uważam.
Niestety, w praktyce OPS zawsze dają "maksa" a i orzecznictwo idzie w tę stronę, wskazując, że strona zawsze może się ubiegać o zwolnienie lub częściowe zwolnienie z opłaty.
iza.dps
Praktykant
Zajmuję się: Pracuje w DPS sekcja ds. DPS i OW
Kontakt:

Post autor: iza.dps »

U nas najpierw proponujemy zawarcie umowy i informujemy ile wychodzi z kryterium jak sie zgadza to podpisujemy na te kwoty, jeśli nie podpisze, ale deklaruje jakąs kwotę z informacja dlaczego nie może płacić całości wtedy rozpatrujemy indywidualnie. TAk naprawdę powinien płacić tyle ile mu wychodzi i jeśli go na to stać i nie ma innych powodów ku temu żeby kwotę obniżyć, to nie wiem dlaczego mielibysmy sami proponować niższą - w sumie działamy zgodnie z przepisami...
Iza.dps
ODPOWIEDZ