decyzja odmowna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 11 mar 2015, 12:17

witam. mam taką sytuację. pan przyszedł po pomoc na zakup węgla. jest samotny, ma emeryturę , dochód przekracza, ma ładny dom, samochód, na podwórku było drzewo. dołączył zaświadczenie że jest chory przewlekle. jak nic mu się nie należy. potrzebuję dobre uzasadnienie decyzji odmownej. i jeszcze jedno czy ktoś z was występował do sołtysa o opinię o danej rodzinie.
ania12345

Napisano: 11 mar 2015, 12:23

a jakich argumentów użyjesz w tej odmowie? że ma dom, samochód, i co z tego? nie rozumiem powodów odmowy, skoro ma zaświadczenie że chory przewlekle to i z pewnością są koszty leczenia
, dla mnie powód do pomocy celowej specjalnej jest.
axn

Napisano: 11 mar 2015, 12:30

no wlaśnie może ktoś podpowie jakich argumentów użyć, facet ma ukryte dochody których się wypiera, oddal gospodarstwo w dzierżawę i z tego co mi wiadomo to za to też musi mieć jakieś pieniądze, ale on się tego wypiera
ania12345

Napisano: 11 mar 2015, 14:43

axn pisze:a jakich argumentów użyjesz w tej odmowie? że ma dom, samochód, i co z tego? nie rozumiem powodów odmowy, skoro ma zaświadczenie że chory przewlekle to i z pewnością są koszty leczenia
, dla mnie powód do pomocy celowej specjalnej jest.
A dla mnie nie ma
Skoro dochód przekracza (emerytura)
Niech dołaczy faktury za leki jesli takowe przyjmuje
U nas tak licho z pieniedzmi ze ostanio samotnej matce z małym dzieckiem moglam przyznac tylko okresowke a celowki odmówic a kobieta sie poplakała a Ty bys dała komus co ma swój dom auto i wydzierżawia ziemie
beata74

Napisano: 12 mar 2015, 10:20

a myślicie, że to jest dobry pomysł aby wystąpić do agencji o doplaty na kogo są , bo wiemy od sołtysa że bierze dopłaty na siebie . to jest naprawdę trudny i roszczeniowy czlowiek, który wszędzie mąci i do tego już się podobno chwali, że opiekę wykiwał i mu na węgiel dadzą
ania12345

Napisano: 12 mar 2015, 13:28

Niech udokumentuje koszty leczenia, bo to że ma zaświadczenie, że jest chory nie oznacza że np wykupuje leki
Ja bym brała faktury za leki, do okazanie ewentualne nie wykupione recepty, jak często do lekarza chodzi czy ma daleko? jakie koszty generuje wizyta u lekarza?
Ziemie wydzierżawia bo inaczej emerytury by nie dostał,
czy ma rodzinę? co z dziećmi wywiady alimentacyjne
no i oczywiście dysproporcje między uzyskiwanym dochodem wydatkami a stanem posiadania
Anna126

Napisano: 12 mar 2015, 13:51

możesz napisać odmowę na podstawie dysproporcji między udokumentowanym dochodem a posiadanymi zasobami. Dodatkowo jak ma ziemie to dochód z ha przeliczeniowego należało by doliczyć
rerere

Napisano: 12 mar 2015, 13:54

Ja uważam ,że odmowa- nie zachodzą tu jakieś szczególne przypadki, które uprawniają do wydania decyzji przyznającej.
abc

Napisano: 12 mar 2015, 14:24

Jak jest właścicielem to liczysz i pole i emeryturę i ewentualnie odmowa na dysproporcje
kotek

Napisano: 12 mar 2015, 16:34

pole oddane w dzierżawę liczysz do dochodu gościa (jest pełno wyroków WSA i NSA w tej sprawie)
ponadto masz prawo wystąpić do ARiRR czy dostaje dopłaty - nam odpisują.
aga.w

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x