wydatki nie za cały miesiąc - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 30 kwie 2025, 11:30

umowa najmu jest od 18 kwietnia 2025 r. wniosek będzie złożony w maju...czy biorę całość wydatków bo tak potwierdzi zarządca i tak wynika z umowy najmu? Czy jeśli wnioskodawca mówi, że płacił niecałe wydatki to jednak muszę teraz coś przeliczyć :oops:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 30 kwie 2025, 11:47

Mogą ustalić okres rozliczeniowy od 18 do 17 dnia miesiaca. Skoro w ten sposob w kwietniu zapłacił całość to policzyłabym.
Natomiast jeśli zapłacił część i tak potwierdzi zarządca to liczyć tą cześć, niestety.
W tej Twojej sytuacji, skoro zarządca potwierdził całość, to po co wnikać? nie pytaj o nic tylko przyjmij ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 30 kwie 2025, 11:58

Maxima pisze:
30 kwie 2025, 11:47
Mogą ustalić okres rozliczeniowy od 18 do 17 dnia miesiaca. Skoro w ten sposob w kwietniu zapłacił całość to policzyłabym.
Natomiast jeśli zapłacił część i tak potwierdzi zarządca to liczyć tą cześć, niestety.
W tej Twojej sytuacji, skoro zarządca potwierdził całość, to po co wnikać? nie pytaj o nic tylko przyjmij ;)
święta prawda :D
VIP

Napisano: 07 maja 2025, 10:08

umowa najmu jest od 18 kwietnia 2025 r. wniosek będzie złożony w maju...czy biorę całość wydatków bo tak potwierdzi zarządca i tak wynika z umowy najmu? Czy jeśli wnioskodawca mówi, że płacił niecałe wydatki to jednak muszę teraz coś przeliczyć
z komentarza DodMieszkU Manjura-Niśkiewicz 2022, wyd. 6 ;)

"(...) Chodzi tutaj o wydatki za pełny miesiąc. W praktyce zdarzają się niekiedy przypadki złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego w tym samym miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie tytułu prawnego do zajmowanego lokalu. Na przykład wnioskodawca 10 lipca zawiera umowę najmu lokalu mieszkalnego i – chcąc uzyskać dodatek mieszkaniowy od sierpnia – w lipcu składa wniosek. Mimo iż w miesiącu, w którym złożony został wniosek, wnioskodawca nie opłacił całego czynszu, podstawę obliczenia dodatku mieszkaniowego winno stanowić świadczenie przeliczone za pełny miesiąc. Czynsz jest bowiem z reguły świadczeniem okresowym i powinien być płacony z góry, a mianowicie: gdy najem ma trwać nie dłużej niż miesiąc – za cały czas najmu, a gdy najem ma trwać dłużej niż miesiąc albo gdy umowa najmu była zawarta na czas nieoznaczony – miesięcznie, do 10. dnia miesiąca (por. art. 669 KC). Czynsz za niepełny miesiąc występuje zatem tylko w przypadku, gdy umowa najmu jest zawarta na okres krótszy niż 1 miesiąc. Wskazanie we wniosku, iż chodzi o wydatki za ostatni miesiąc, tj. miesiąc, w którym składany jest wniosek, stanowi jedynie punkt odniesienia do prawidłowego obliczenia wydatków w przypadku zmiany ich wysokości. Częste są bowiem sytuacje zmiany wysokości czynszu lub innych opłat ponoszonych w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego już po złożeniu wniosku, lecz przed wydaniem decyzji. Nie ma natomiast żadnych podstaw prawnych do przyjęcia za podstawę obliczenia dodatku mieszkaniowego wydatków poniesionych za niepełny miesiąc.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 maja 2025, 10:10

ło matko :shock:
tylko ostatnie zdanie zrozumiałam :lol:
VIP

Napisano: 07 maja 2025, 10:14

:-) pisze:
07 maja 2025, 10:10
ło matko :shock:
tylko ostatnie zdanie zrozumiałam :lol:
no dobrze....ale jeśli ktoś ma wydatki za pełny miesiąc ale nie zapłacił...też jest dyskusja...czy mają być opłacone czy tylko naliczone... :o
VIP

Napisano: 07 maja 2025, 10:56

no dobrze....ale jeśli ktoś ma wydatki za pełny miesiąc ale nie zapłacił...też jest dyskusja...czy mają być opłacone czy tylko naliczone...
ale to już byłooo ;)

ponownie ta sama Manjura:

2. Wydatki poniesione.
W komentowanym przepisie art. 6 ust. 1 DodMieszkU ustawodawca posłużył się sformułowaniem "wydatki poniesione". Mimo użytego określenia "poniesione" nie chodzi o świadczenia, które wnioskodawca już poniósł, tylko o świadczenia okresowe ponoszone przez gospodarstwo domowe w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego, co wynika z art. 6 ust. 3 DodMieszkU.

Art. 7 [Organ przyznający]
1. Dodatek mieszkaniowy przyznaje, na wniosek osoby uprawnionej do dodatku mieszkaniowego, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji administracyjnej. Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz dokumenty potwierdzające wysokość ponoszonych w miesiącu poprzedzającym dzień złożenia wniosku wydatków związanych z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.

Art. 6 [Wysokość dodatku]
1. Wysokość dodatku mieszkaniowego stanowi różnicę między wydatkami, o których mowa w ust. 3-6, przypadającymi na normatywną powierzchnię użytkową zajmowanego lokalu mieszkalnego, a kwotą wydatków poniesionych przez osobę ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy w wysokości:

3. Wydatkami poniesionymi przez osobę ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy są świadczenia okresowe ponoszone przez gospodarstwo domowe w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2025, 10:58 przez brodafix, łącznie zmieniany 1 raz.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 07 maja 2025, 10:58

tak wiem...było :)
ale poniesione nie oznacza opłacone...wiem, że dużo się mówiło o tym...różne czytałam komentarze i orzeczenia i dalej głupia :lol: ;)
VIP

Napisano: 07 maja 2025, 11:02

tak wiem...było :)
ale poniesione nie oznacza opłacone...wiem, że dużo się mówiło o tym...różne czytałam komentarze i orzeczenia i dalej głupia :lol: ;)
:)

mój ostateczny argument na njbardziej zatwardziałych : nad weryfikacją czy wydatki są opłacone czuwa zarządca :) nie nasza to rola
brodafix
Podinspektor

Napisano: 07 maja 2025, 11:27

ale zarządca wpisuje łączą kwotę wydatków za ostatni miesiąc...mam nadzieję, że są opłacone ;) i nie wnikam
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x