decyzja zmieniająca przy kolejnym dziecku, pytanie dla osób - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 26 kwie 2017, 8:25

Proszę, powiedźcie mi, czy jeśli rodzinie pobierającej 500+ na pierwsze dziecko rodzi się kolejne, wydajecie decyzję zmieniającą? Jak zaznaczacie status takiej decyzji - analogicznie jako zmieniająca? bo jeśli wprowadzam kolejne dziecko, to muszę je zaznaczyć jako pierwsze w programie Top Team, ponieważ jeśli zaznaczę je jako kolejne, to nie będę mogła weryfikować tabeli dochodów. Czy ktoś to już rozgryzł? wiem, że rychło w czas no ale cóż... do sprawozdań miesięcznych zawsze ręcznie wpisuję ile jest rzeczywiście dzieci pierwszych a ile kolejnych, problem może pojawić się w sprawozdaniu rocznym, którego już ręcznie zliczać nie będę...
Piszcie i dzielcie się swoimi rozwiązaniami ; ) Dziękuję ; )
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, 8:27 przez Zuzanka59, łącznie zmieniany 1 raz.
Zuzanka59
Stażysta
Od: 06 lut 2017, 14:34
Zajmuję się: 500+

Napisano: 26 kwie 2017, 8:26

w tytule : pytanie dla osób korzystających z programu Top Team, tytuł chyba nie zmieścił się w całości...
Zuzanka59
Stażysta

Napisano: 26 kwie 2017, 8:48

Ja nie robię decyzji zmieniającej, ponieważ mam nowy wniosek na kolejne dziecko i na to dziecko wydaję decyzję.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 26 kwie 2017, 8:55

no ale jak to w systemie zaznaczasz..? bo ja troszkę się pogubiłam...czy ktoś jeszcze się wypowie jak robi w tym temacie? Top Team w ostatniej aktualizacji napisał, że " - poprawiliśmy wyliczenie świadczeń w przypadku, gdy wykazywane było świadczenie na drugie lub kolejne dziecko - jednak nie było to świadczenie nowe a jedynie zmienione decyzją zmieniającą..."
Zuzanka59
Stażysta

Napisano: 26 kwie 2017, 8:58

Poruszam ten temat, bo dowiedziałam się, że niektóre Ośrodki ogarniają taką sytuację decyzją zmieniającą, może się podzielą co i jak? ; )
Zuzanka59
Stażysta

Napisano: 26 kwie 2017, 9:00

Ja we wniosku na kolejne dziecko odznaczam pierwsze i zaznaczam kolejne na które strona wnioskuje o świadczenie wychowawcze. Wówczas masz kolejny wniosek na kolejne dziecko i tylko ono Ci później we wniosku wyskakuje w liście dzieci na które strona wnioskuje.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 26 kwie 2017, 9:05

Zuzanka59 pisze:Poruszam ten temat, bo dowiedziałam się, że niektóre Ośrodki ogarniają taką sytuację decyzją zmieniającą, może się podzielą co i jak? ; )
Ja nie rozumiem dlaczego robią decyzję zmieniającą.
1. Czy strona składa oświadczenie że urodziło jej się kolejne dziecko i wnioskuje o dopisanie jego do składu rodziny?
2. Czy składa kolejny wniosek na kolejne dziecko i na nie wnioskuje o świadczenie wychowawcze?
Bo jeżeli składa kolejny wniosek to chyba logiczne jest żeby go zarejestrować i wydać na nie kolejną decyzję a nie decyzję zmieniającą.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 26 kwie 2017, 9:08

Kobitka dostając wniosek do ręki zaznacza na nim, ze składa na pierwsze dziecko, mimo że to jest dziecko kolejne w rodzinie i tak też do tej pory zaznaczałam w systemie. wiem, że Ośrodki, które wprowadzały tak samo jak ja, decyzję robią jako zmieniającą. W takim razie od nowego okresu zasiłkowego, powinnam zaznaczać tak jak sugerujesz. Czy ktoś robi inaczej/lub tak samo? Ten okres zasiłkowy pociągnę tak jak to robiłam do tej pory, trudno.
Zuzanka59
Stażysta

Napisano: 26 kwie 2017, 9:11

Dostałam SW w kwietniu 2016 a wcześniej nie wprowadzałam żadnych wniosków, po prostu nie pracowałam ani na programie Top-Team, także taki sposób ustaliła koleżanka z ŚR i tak już zostało, od jakiegoś czasu się po porostu zastanawiam...no bo źle zlicza rzeczywiście a później piszą z Ministerstwa, że dane są nierzetelne, co do pierwszych dzieci i myślę, że w dużej mierze właśnie przez coś takiego...
Zuzanka59
Stażysta

Napisano: 26 kwie 2017, 9:13

Zuzanka59 pisze:Kobitka dostając wniosek do ręki zaznacza na nim, ze składa na pierwsze dziecko, mimo że to jest dziecko kolejne w rodzinie i tak też do tej pory zaznaczałam w systemie. wiem, że Ośrodki, które wprowadzały tak samo jak ja, decyzję robią jako zmieniającą. W takim razie od nowego okresu zasiłkowego, powinnam zaznaczać tak jak sugerujesz. Czy ktoś robi inaczej/lub tak samo? Ten okres zasiłkowy pociągnę tak jak to robiłam do tej pory, trudno.
Nie powinna zaznaczać, że wnioskuje na pierwsze dziecko, bo na pierwsze już pobiera.
Zaznacza we wniosku że wnioskuje na kolejne dziecko i w pkt. B wniosku je wpisuje. W składzie rodziny wpisuje całą rodzinę i wówczas masz czarno na białym.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x