decyzje 15/16 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 12 sie 2015, 9:34

A ja cały czas nic nie rozumiem z tego co piszecie. Np. Ewa85 piszesz, że po nowelizacji decyzje FA będziemy wysyłać od razu. Do tej pory też tak robiliśmy i nie rozumiem na czym polega ta zmiana. Wiem, że upał robi swoje ale powiedzcie coś więcej konkretnie o zmianach, żebym to ogarnęła:))
ktoś

Napisano: 12 sie 2015, 10:08

Nowela ustawy przewiduje wysyłanie do komornika wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Do wniosku dołącza się OSTATECZNĄ decyzję która ma stanowić podstawę prowadzenia egzekucji. Nie ma konieczności zaopatrywania decyzji w klauzulę wykonalności.
Jako, że do wniosku należy również załączyć informację o rozpoczęciu realizacji decyzji to wniosek taki można będzie wysłać dopiero po spełnieniu 2 warunków:
- decyzja stała się ostateczna,
- rozpoczęto realizację decyzji.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 10:30

BDMB pisze:Jako, że do wniosku należy również załączyć informację o rozpoczęciu realizacji decyzji to wniosek taki można będzie wysłać dopiero po spełnieniu 2 warunków:
- decyzja stała się ostateczna,
- rozpoczęto realizację decyzji.
Art. 16. § 1. Kpa Decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, są ostateczne. Uchylenie lub zmiana takich decyzji, stwierdzenie ich nieważności oraz wznowienie postępowania może nastąpić tylko w przypadkach przewidzianych w kodeksie lub ustawach szczególnych. § 2. Decyzje mogą być zaskarżane do sądu administracyjnego z powodu ich niezgodności z prawem, na zasadach i w trybie określonych w odrębnych ustawach.

Art. 20. 2. FA Decyzje w sprawach świadczeń z funduszu alimentacyjnego są natychmiast wykonalne, z wyjątkiem decyzji w sprawach dotyczących nienależnie pobranych świadczeń.

Decyzja otrzymana przez stronę to decyzja do realizacji, na uprawomocnienie czekać nie trzeba. Ostateczna decyzja to taka od której nie ma odwołania ale można ją zaskarżyć. Ten zapis w noweli według mnie jest kiczowaty.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 10:33

Czyli czekamy aż strona odbierze i odliczmy 14 dni i dopiero wysyłamy do komornika?
Zdesperowana1

Napisano: 12 sie 2015, 10:37

mylisz sie RR :) te nasze natychmiast wykonalne decyzji z fa rowniez staja sie ostateczne w swoim czasie :) tzn po 14 dniach od ich odebrania przez strone jesli nie zostalo wniesione w tym terminie odwolanie...i to wlasnie takie decyzje - juz po terminie do odwolania - mozemy dopiero wyslac do komrnika...to o czym napisalas to inne decyzje, od ktorych nie sluzy odwolanie - od naszych sluzy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 10:46

Elmer jak jesteś to jak ty uważasz?
Każdy innaczej to rozumie, ja już sama mam metlik w głowie. Niby prosty zapis ale jednak nie
MkkM

Napisano: 12 sie 2015, 10:47

tak jak kb. Ostateczność decyzji nie jest równa wykonalności
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 10:55

czyli czekamy az strona odbierze, odliczamy 14 dni i WTEDY WYSTŁAMY DO KOMORNIKA?????
Wikii

Napisano: 12 sie 2015, 10:58

tak.
Chyba, że zrobisz to przed zmianą ustawy :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2015, 10:59

https://www.testkomp.pl/freelex/artykuly ... ostateczna

Interpretacji wymaga jeszcze w przypadku nowych decyzji użyty w noweli zwrot: "rozpoczęcie realizacji decyzji"
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x