jestem po rozmowie z prawnikiem i on potwierdza, że do posiłku nie stosujemy kryterium dochodowego. Uchwała w sprawie podniesienia kryterium dochodowego dotyczyć może wyłącznie zasiłków okresowych i celowych, w tym zasiłków celowych na zakupienie posiłków i żywności. Przygotował projekt uchwały rg na podstw. art.8 ust 2, z dużym zawężeniem czyli wskazaniem podniesienia kryterium do 150% wyłącznie w kwestii świadczeń pieniężnych (zas. celowych) na zakup posiłku lub żywności. Wyślę to jeszcze do mecenasa rady gminy, żeby się wypowiedział i zaakceptował lub nie. Mamy świadomość, że uchwała może być uwalona przez nadzór prawny wojewody bo jest trochę naciągana. Ale skoro ustawodawca daje możliwość do podjęcia uchwały na więcej, to tym bardziej możemy mniej (czyli ograniczyć do jednego świadczenia

W kwestii zwrotu wydatków na podstw. art. 96 ust. 4, dotyczy on również wyłącznie świadczeń pieniężnych (w kontekście dożywiania) czyli zasiłku celowego (na żywność czy zakupienie posiłku) a nie posiłku wydanego w naturze. Przy okazji \"pokłóciłam się\" z nim w kwestii korzystania z posiłku. Twierdzi, że gdyby chciał to powinien dostać posiłek bo jest nieuzależniony od dochodu a np. w jego rodzinie występuje przemoc. Powiedziałam mu, że dyskutowałabym z nim, w związku z art. 2 ustawy (zasoby, możliwości, uprawnienia). Z tej rozmowy wynika, że wszystkie dzieci mogą korzystać z posiłku bez względu na dochód w rodzinie. Dzieci z tzw.list dyrektorskich również

Czyli potwierdza się to co pisał wcześniej ~rp. CO WY NA TO?