DIAGNOZA
Re: DIAGNOZA
Hę...... to może jakaś figura geometryczna może nawet z tego wyjść. Masz rację hzt musi koniecznie dporecyzować o kogo chodzi. Z mojej strony zapewniam pełną dyskrecję. Pozdrawiam
Witam serdecznie przyłączam się do prośby wielu jeśli ktoś może przesłać wzór diagnozy będę wdzięczna na adres rucinska5@op.pl
Witajcie!
Zastanawia mnie, jakich narzędzi używacie do diagnozowania?
Właściwie do oceny niektórych obszarów nie wystarczą typowe i dostępne metody psychologiczne (szczególnie do oceny \"niezwłocznej\"...). Opieracie się wobec tego na obserwacjach?
I co rozumiecie pod pojęciem \"niezwłocznie\"?
pozdrawiam
Zastanawia mnie, jakich narzędzi używacie do diagnozowania?
Właściwie do oceny niektórych obszarów nie wystarczą typowe i dostępne metody psychologiczne (szczególnie do oceny \"niezwłocznej\"...). Opieracie się wobec tego na obserwacjach?
I co rozumiecie pod pojęciem \"niezwłocznie\"?

pozdrawiam
Jeżeli byłaby taka mozliwość to też bardzo ładnie poproszę o wzór tejże diagnozy z góry wielkie dzięki.
lerski@op.pl
lerski@op.pl
Kinga - to zdefiniuj sobie co to znaczy niezwłocznie - jak uznasz że to 1 dzień to się nie da - jeśli 1 miesiąc to już coś można poobserwować.
@~ale jaja
dokładnie - jestem zdania, że lepiej poczekać, by ta diagnoza rzeczywiście miała znaczenie dla zrozumienia dziecka i jego zachowań oraz dla pracy wychowawczej.
Ale chciałabym jeszcze wrócić do narzędzi - jako psycholog mam metody do diagnozowania rozwoju psychomotorycznego dziecka, jego zasobów, deficytów, potrzeb, itd.
Natomiast pytanie o przyczynę kryzysu w rodzinie to dla mnie nieporozumienie. Oczywiście można podać to, co jest bezpośrednim powodem umieszczenia dziecka w pow, ale dociekanie przyczyn wymagałoby pogłębionej diagnozy rodzinnej, co przy niewspółpracujących rodzicach naturalnych często jest niemożliwe (nie mówiąc o zwyczajnym braku czasu przy innych obowiązkach).
Z drugiej strony może (dla urzędników) wystarczy ta \"powierzchnia\" w opisie. przynajmniej na początek
dokładnie - jestem zdania, że lepiej poczekać, by ta diagnoza rzeczywiście miała znaczenie dla zrozumienia dziecka i jego zachowań oraz dla pracy wychowawczej.
Ale chciałabym jeszcze wrócić do narzędzi - jako psycholog mam metody do diagnozowania rozwoju psychomotorycznego dziecka, jego zasobów, deficytów, potrzeb, itd.
Natomiast pytanie o przyczynę kryzysu w rodzinie to dla mnie nieporozumienie. Oczywiście można podać to, co jest bezpośrednim powodem umieszczenia dziecka w pow, ale dociekanie przyczyn wymagałoby pogłębionej diagnozy rodzinnej, co przy niewspółpracujących rodzicach naturalnych często jest niemożliwe (nie mówiąc o zwyczajnym braku czasu przy innych obowiązkach).
Z drugiej strony może (dla urzędników) wystarczy ta \"powierzchnia\" w opisie. przynajmniej na początek
~Kinga część diagnozy sporządzić można na podstawie dokumentów zdobytych przy przyjęciu oraz wywiadu z pracownikami którzy wcześniej pracowali z rodziną. Ponadto diagnoza rodziny ma być drogowskazem do pracy z nią - jeśli rodzina nie współpracuje i unika kontaktu i .... to jest to równie diagnostyczne jak metody projekcyjne i można na podstawie tych informacji zbudować plan pracy z rodziną i wskazania do tej pracy.
Oprócz DIAGNOZA - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
karta pobytu
Zaproszenie
prowadzenie warsztatów w placówce
Centrum Obsługi Placówek
zarobki wychowawcy wg.nowej ustawy
koordynator wychowawca
zróbmy coś ,bo bedzie jeszcze gorzej
zarobki prowadzących rodzinne domy dziecka
Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
przeniesienie dziecka do placówki innego typu
znowu podwyżki!
Renta wychowanka