dług komorniczy a odpłatność klienta za dps

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Anusiak

dług komorniczy a odpłatność klienta za dps

Post autor: ~Anusiak »

Witam. Proszę o Wasze koncepcje na temat takiego problemu: młody człowiek wymaga umieszczenia w dps; jest osobą samotnie gospodarującą, utrzymuje się z renty (ok.1000zł), ale komornik zajął 600zł na poczet zaległości alimentacyjnych (nie są to bieżące alimenty), więc zostaje mu 400zł. Młodzieniec jest zobowiązany do częściowego pokrycia kosztów pobytu w dps (70% jego renty, czyli 700zł) i jak teraz postąpić?
Moja koncepcja jest taka : Ponieważ komornik ściąga dług a nie bieżące alimenty, to nie odliczamy tych potrąceń od dochodu młodzieńca, trzeba więc wystąpić do komornika o zmniejszenie raty spłat do 300zł tak aby zostało mu 700zł na ten dps.
Proszę o Wasze podpowiedzi... Pozdro!
~beti

Re: dług komorniczy a odpłatność klienta za dps

Post autor: ~beti »

Niestety,ale komornika to nic nie obchodzi i będzie ściągał na maksa to co mu się należy. Jeśli chodzi o alimenty to od dochodu odlicza się alimenty przekazywane do rąk wierzyciela i nieistotne jest czy są one zaległe czy bieżące. Bywa, że kwota alimentów bieżących może być wyższa od przekazywanych i zaległości są nieuniknione.
pzdr
~anulka

Post autor: ~anulka »

Komornik czasem odstępuje na wniosek zobowiązanego od 60 % - na 40 .
a alimenty niestety czy bieżące czy zaległe trzeba odjąć :( i gmina dopłaca więcej.
.......
a ja mam problem bo dług jest za zaległy czynsz..do gminy :), ot zamieszanie.
~cebulka

Post autor: ~cebulka »

zgodnie z ustawą o pomocy społecznej potrącenia alimentacyjne pomniejszaja dochód. a zatem jego dochodem bedzie to co pozostaje po odciagnięciu zaległości alimentacyjnych
~anulka

Post autor: ~anulka »

zaległości alimentacyjnych oczywiście bez naliczonych odsetek i opłat..
~klaudia

Post autor: ~klaudia »

ale tylko bieżące
~Anusiak

Post autor: ~Anusiak »

Uwaga! Mam dla Was ( i dla siebie ) dobrą wiadomość. Napisałam pisemko do komornika z prośbą o zmniejszenie kwoty zajęcia z 600zł na te 300zł i.... komornik nasz ukochany zgodził się!!! Więc, jak widzicie, wszystko jest możliwe i cuda się zdarzają. Wielki pokłon w kierunku komorników!
A propos - \'cebulko\' i \'anulko\' -zaległości alimentacyjne nie są alimentami bieżącymi i nie odlicza się ich od dochodu (każde SKO tak mówi!)
~zofka

Post autor: ~zofka »

tu Anusiam ma rację- zaległości to zaległości -wolno jedynie bieżące odliczyć które trafia do rą uprawnionego i nie ważne czy ich wpłata nastapi przez pośrednictwo komornika.
ODPOWIEDZ