DM gdy jest w zakładzie karnym ?
- magdalenamagda
- Referent
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
DM gdy jest w zakładzie karnym ?
Pan przebywa w zakładzie karnym, i przysłał mi stamtąd wniosek o DM. bez żadnych oświadczeń i innych dokumentów. Chyba nie mogę nic z tym wnioskiem zrobić ? mogę wysłać zawiadomienie żeby uzupełnił braki na jego adres na wolności , list wróci i zrobię odmowę. Czy robicie inaczej ?

-
- Referent
- Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
- Kontakt:
Re: DM gdy jest w zakładzie karnym ?
Ja jeszcze nie miałem sytuacji ze skazanym, ale skoro wiesz, gdzie przebywa, to może wyślij zawiadomienie o uzupełnieniu braków formalnych na adres do korespondencji, czyli do zakładu karnego.
- magdalenamagda
- Referent
- Kontakt:
a możne mieć dodatek mieszkaniowy jeśli nie jest obecnie w mieszkaniu ?Marek1992 pisze: 28 maja 2020, 9:13 Ja jeszcze nie miałem sytuacji ze skazanym, ale skoro wiesz, gdzie przebywa, to może wyślij zawiadomienie o uzupełnieniu braków formalnych na adres do korespondencji, czyli do zakładu karnego.

-
- Referent
- Kontakt:
Zdania są podzielone, mi na szkoleniu mówiono, że osoba przebywająca w zakładzie karnym nie traci prawa do dodatku mieszkaniowego. Ja osobiście dodałbym warunek: czy osoba faktycznie ponosi koszty utrzymania mieszkania, jeśli tak, to pokryłbym część tych wydatków, bo to świadczy o tym, że prowadzi gospodarstwo domowe w miejscu zamieszkania, a nie w zakładzie karnym.
Problem pojawia się przy dochodach, bo z czego niby dokonuje opłat? Rodzina opłaca za niego? Wtedy musiałby napisać oświadczenie, że pożyczył kasę od rodziny czy znajomych.
Decyzja należy do Ciebie.
Problem pojawia się przy dochodach, bo z czego niby dokonuje opłat? Rodzina opłaca za niego? Wtedy musiałby napisać oświadczenie, że pożyczył kasę od rodziny czy znajomych.
Decyzja należy do Ciebie.

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
Mnie na szkoleniu mówiono, że osoba przebywająca w zakładzie karnym nie traci prawa do dodatku mieszkaniowego.
-
- Referent
- Kontakt:
Mam dokładnie te same materiały szkoleniowe co TyKnapa pisze:Mnie na szkoleniu mówiono, że osoba przebywająca w zakładzie karnym nie traci prawa do dodatku mieszkaniowego.

- magdalenamagda
- Referent
- Kontakt:
-
- Referent
- Kontakt:
Przykro mi, nie miałem jeszcze takiej sytuacji.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
Nie miałam. Ale winien w deklaracji wskazać wysokość kwoty - jeśli ją otrzymuje od kogoś na opłaty, jako dochód. Jeśli się DM należy to przyznać i sprawdzić czy są wpłaty, żeby nie trzeba było wstrzymywać dodatku. - tak myślę.
Oprócz DM gdy jest w zakładzie karnym ? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Bardzo proszę o sprawdzenie wyliczeń
ryczałt CO ?
Pomóżcie
Dochód z działalności gospodarczej
Prośba o sprawdzenie dodatku mieszkaniowego
czy wstrzymywać DM ?
W jakiej wysokości zaliczyć wydatek do dodatku mieszkaniowego
Problem jak liczyć
faktura za wodę
Proszę o wyliczenie 1 kWh z faktury
różna liczba osób w gosp. domowym
wyliczenie dodatku