ryczałt CO ?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
monelia100
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

ryczałt CO ?

Post autor: monelia100 »

Wiem, że temat już był ale nie do końca pojmuje :roll: :oops: :oops:

W mieście rozprowadzony jest gaz ziemny.
Wynajmujący (prywatny budynek z lokalami) płaci zarządcy za CO w okresie grzewczym, za faktyczne miesięczne zużycie.
Czy w okresie grzewczym liczę mu kwotę wydatków jaka płaci zarządcy budynku (powiększoną o opłatę za CO),a poza sezonem? Nie daję ryczałtu :roll: ?

Z drugiej strony gdyby był to budynek gdzie właściciel lokalu ma fakturę za gaz, rozumiem, że ja nie liczę, a co z ryczałtem za CO i CW?
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Re: ryczałt CO ?

Post autor: Marek1992 »

Hejka,

już wyjaśniam:
Jeżeli zarządca potwierdził, że wynajmujący płaci za CO, podał określoną kwotę, to tę kwotę dodajesz do śmieci, wody, ścieków, funduszu remontowego.

Jeżeli nie korzysta z CO, nie płaci zarządcy to i tak należy mu się to policzyć, czyli wtedy liczysz w ramach ryczałtu (wiadomo 5 * cena z 1 kWh * metraż [nie większy niż normatywna powierzchnia])

Co do gazu, jeżeli zarządca płaci za wszystkich gaz to powinien on podać w jakiej części płaci wynajmujący, np skoro za gaz zapłacił 100 zł a jest 5 gospodarstw domowych, to jeżeli nie ma poszczególnego rozliczenia, to wtedy dzielisz przez 5. Jeżeli wykazał odpowiednią kwotę, to wtedy już nie liczysz ryczałtu za brak gazu przewodowego, a tę kwotę doliczasz do śmieci, wody ,ścieków itp.
Oczywiście ryczałt za brak CO i CW liczysz.

Mam nadzieję że pomogłem :D
monelia100
Stażysta
Kontakt:

Jeżeli nie korzysta z CO, nie płaci zarządcy to i tak należy mu się to policzyć, czyli wtedy liczysz w ramach ryczałtu
tyle, że ona ma CO ale nie ponosi wydatków, liczę ryczałt ?
Marek1992
Referent
Kontakt:

Ja bym mimo to policzył ryczałt.
monelia100
Stażysta
Kontakt:

To jeszcze jedno pytanie - nie ma CO i CW (jest gaz ziemny doprowadzony do budynku)- ale w opłatach wyszczególniono - podgrzanie cieplej wody - liczę to czy pomijam i daję ryczałt ??
Marek1992
Referent
Kontakt:

Jeżeli jest podana kwota że gaz + CW = X, to nie liczyłbym ryczałtu, jeżeli jest tylko gaz, to liczysz ryczałt za brak CW.
monelia100
Stażysta
Kontakt:

Marek1992 pisze: 01 cze 2020, 7:06 Jeżeli jest podana kwota że gaz + CW = X, to nie liczyłbym ryczałtu, jeżeli jest tylko gaz, to liczysz ryczałt za brak CW.
Na fakturze od zarządcy jest podgrzanie wody - 50zł tylko, ze ta woda jest z instalacji gazowej (nie elektrociepłowni) - liczyć ryczałt za brak CO? A co z kwotą za podgrzanie?
monelia100
Stażysta
Kontakt:

Przepraszam powyżej powinno być - liczyć ryczałt za brak CW? A co z kwotą za podgrzanie?
Marek1992
Referent
Kontakt:

No to teraz skomplikowałaś :D

Jeżeli ma gaz przewodowy to chyba te 50 zł liczyłbym jako gaz + CW i wtedy bez ryczałtów.
Generalnie jest taka zasada u mnie: jeżeli płacisz komuś za ogrzanie to liczysz ten wydatek do ogrzewania i wtedy bez ryczałtów. Nie stosuję tego w przypadku, gdy ktoś kupi drzewo i drzewem ogrzewa.
monelia100
Stażysta
Kontakt:

Marek1992 pisze: 02 cze 2020, 7:59 No to teraz skomplikowałaś :D

Jeżeli ma gaz przewodowy to chyba te 50 zł liczyłbym jako gaz + CW i wtedy bez ryczałtów.
Generalnie jest taka zasada u mnie: jeżeli płacisz komuś za ogrzanie to liczysz ten wydatek do ogrzewania i wtedy bez ryczałtów. Nie stosuję tego w przypadku, gdy ktoś kupi drzewo i drzewem ogrzewa.
A co jeśli płaci za to CO tylko w okresie grzewczym, za faktyczne zużycie a poza już nie, to co drugi wniosek liczyc brak Co ?? :roll:
ODPOWIEDZ