Do Elmera pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 23 cze 2015, 12:47

pani składa wniosek o rodzinne , mąż w 2013 pracował zagranicą , rozliczył się w us w Polsce zapłacił podatek,ale nie ma dokumentów potwierdzających wysokość i źródło dochodów ( brak umów -twierdzi że nic nie dostał) czy można zrobić utratę na podstawie oświadczenia pana ile pracował i ile dochodu osiągnął?
Milena k

Napisano: 23 cze 2015, 12:51

tak.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 12:55

a jakim cudem się rozliczył bez bez dokumentów?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 13:10

anetag pisze:a jakim cudem się rozliczył bez bez dokumentów?
to jest ten typ pana ktpory pracowal legalnie zagranica, palcil podatki rozliczyl sie w polsce z us ale niestety nie ma zadnych na to dokumnetow- ja bez odpowiednich dokumnetow nie utracam a oswiadczenie to sobie moze napisac
masterm

Napisano: 23 cze 2015, 13:17

no własnie się zastanawiam jak on się rozliczył z tym us, jakby do mnie ktoś taki przyszedł to ja bym wywiad w us przeprowadziła :D
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 13:43

Aneta - jak składasz PIT rozliczeniowy w US to dołączasz do tego PITy?
Ja nie dołączam :D

Facet osiągnął dochód - złożył PIT i tyle. Inne kraje nie są tak zbiurokratyzowane jak nasze.

Masterm po raz kolejny bym radził pracować na ustawie a nie na własnym widzimisie. Oświadczenie Pana jest wystarczającym dokumentem. Nigdzie w ustawie nie masz zapisu, że masz przedstawiać świadectwo pracy do utraty i obowiązkowo PIT. W tajemnicy ci zdradzę, że w niektórych państwach świadectwa pracy i pity nie są wydawane.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 13:44

Elmer pisze:Aneta - jak składasz PIT rozliczeniowy w US to dołączasz do tego PITy?

Facet osiągnął dochód - złożył PIT i tyle. Inne kraje nie są tak zbiurokratyzowane jak nasze.

Masterm po raz kolejny bym radził pracować na ustawie a nie na własnym widzimisie. Oświadczenie Pana jest wystarczającym dokumentem. Nigdzie w ustawie nie masz zapisu, że masz przedstawiać świadectwo pracy do utraty i obowiązkowo PIT. W tajemnicy ci zdradzę, że w niektórych państwach świadectwa pracy i pity nie są wydawane.
amen :!:
Kati@

Napisano: 23 cze 2015, 13:49

Elmer pisze:Aneta - jak składasz PIT rozliczeniowy w US to dołączasz do tego PITy?

hehe no i umoczyles bo w ustawie tego nie ma , jesli juz to w rozporzadzeniu mądralo hehe , moje SKO uwaza ze oswiadczenie o ktorym piszesz nie jest dokumnetem poiwterdzajacym utrate dochodu (a to jest bardzooooooooo duze SKO ) wiec co mi zrobisz?? :P
masterm

Napisano: 23 cze 2015, 13:52

w rozporządzeniu też nie ma słoneczko :lol:
nic ci nie zrobię. Pacyfista jestem. Nie wiem skąd wybuch twojej agresji. Na lody wprawdzie nie wiem czy bym się z tobą umówił, ale żeby od razu mi jakieś rękoczyny zarzucać :roll:
Tylko tak na marginesie mi odpowiedz na jedno krótkie pytanie:
Jak ma facet przedstawić ci świadectwo pracy jak go nie otrzymał, gdyż w danym kraju czegoś takiego nie ma?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 13:53

KPA
Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, znanych organowi z urzędu bądź możliwych do ustalenia przez organ na podstawie posiadanej ewidencji, rejestrów lub innych danych albo na podstawie przedstawionych przez zainteresowanego do wglądu dokumentów urzędowych (dowodu osobistego, dowodów rejestracyjnych i innych).

§ 2. Organ administracji publicznej żądający od strony zaświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jest obowiązany wskazać przepis prawa wymagający urzędowego potwierdzenia tych faktów lub stanu prawnego w drodze zaświadczenia.
Kati@

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x