do Jerrego!-emilka - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 14 mar 2013, 10:39

Jerry - czy grupa robocza może mieć mniej liczny skład( niż standardowo przyjęty)- np. 2 osoby z ops, policja i np. członek GKRPA. mierzi mnie to- będę spokojna.
Wiem że skład może być uzupełniony, zmieniony w trakcie , wiem, że podmioty uczestniczące dostosowane są do rodzaju zapotrzebowania na dany problem.
~emilka

Napisano: 14 mar 2013, 11:18

Co to znaczy standardowo przyjęty??? Jest zapis w ustawie, który należy traktować \"luźno\". Grupę roboczą powołuje Przew. i to on decyduje kto wejdzie w jej skład i jaka będzie jej liczebność.
Insp
Praktykant
Od: 14 paź 2012, 15:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2013, 11:58

Niby w ustawie jest napisane, że: \"w skład grupy roboczej wchodzą\" więc nie wiem dlaczego Insp uważasz, że można to traktować luźno? Skoro identyczne sformułowanie jest przy instytucjach wchodzących w skład ZI to .... raczej wszystkie instytucje tam wypisane powinny wejść w skład grupy roboczej.
Zdaje sobie sprawę, że życie weryfikuje niektóre badziewne przepisy, i na ten przykład my robimy tak:

w rodzinie gdzie nie ma dzieci w dokumencie powołującym grupę roboczą zapisuję, że w skład grupy roboczej nie weszli przedstawiciele oświaty z uwagi na brak dzieci w rodzinie.
~Jkob

Napisano: 14 mar 2013, 14:50

do Insp.
zasady powoływania :
skład grupy roboczej jest zmienny i powinien być dopasowany do aktualnych potrzeb rodziny. Standardowo do grupy roboczej będzie powoływany :
- pracownik socjalny, w którego rejonie zamieszkuje dana rodzina,
- dzielnicowy, w którego rewirze zamieszkuje rodzina
- przedstawiciel GKRPA
- przedstawiciel placówki oświatowej
- przedstawiciel ochrony zdrowia ,

oprócz w/w do grupy roboczej mogą być powołani :
- kurator rodziny, który sprawuje nadzór nad wykonywaniem władzy rodzicielskiej...
- przedstawiciel organizacji pozarządowej , który np. prowadzi świetlicę, skład grupy może być zmieniany lub uzupełniany w trakcie pracy grup

polecam teczka procedur p/ działania przemocy w rodzinie , stan na czerwiec 2012 ( czyli rozszerzony komentarz do ustawy)
~emilka

Napisano: 14 mar 2013, 15:00

Taaa? To po co mi przedstawiciel GKRPA jeśli nie ma alkoholu w rodzinie? po co mi pedagog jeśli nie ma dzieci? Trochę logiki ludzie :)
~x

Napisano: 14 mar 2013, 15:06

dlatego pisze że skład grupy jest zmienny i dostosowany do aktualnych potrzeb rodziny.
~emilka

Napisano: 14 mar 2013, 21:22

Mą być np. tylko die osoby. ,,Z braku laku dobry kit\'\'.
~k

Napisano: 14 mar 2013, 22:53

emilko, właściwie to sama dała sobie odpowiedź na postawione przez się pytanie.
Ja tylko uściślę.
Art. 9a ustawy o przemocy mówi:
\"3. W skład zespołu interdyscyplinarnego wchodzą przedstawiciele:
1) jednostek organizacyjnych pomocy społecznej;
2) gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych;
3) Policji;
4) oświaty;
5) ochrony zdrowia;
6) organizacji pozarządowych.
4. W skład zespołu interdyscyplinarnego wchodzą także kuratorzy sądowi.
/.../ 10. Zespół interdyscyplinarny może tworzyć grupy robocze w celu rozwiązywania problemów związanych z wystąpieniem przemocy w rodzinie w indywidualnych przypadkach.
11. W skład grup roboczych wchodzą przedstawiciele:
1) jednostek organizacyjnych pomocy społecznej;
2) gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych;
3) Policji;
4) oświaty;
5) ochrony zdrowia.
12. W skład grup roboczych mogą wchodzić także kuratorzy sądowi, a także przedstawiciele innych podmiotów, specjaliści w dziedzinie przeciwdziałania przemocy w rodzinie\".

Tłumacząc to na bardziej zrozumiały język w składzie ZI winni znaleźć się obligatoryjnie przedstawiciele wymienionych instytucji: dyrektor MOPR/GOPR, naczelnik wydziału prewencji lub specjalista d/s dzielnicowych z ramienia policji, szef MKRPA/GKRPA, naczelnik wydziału oświaty UM/UG, szefowa pielęgniarek środowiskowych, szef jakiejś organizacji pozytku publicznego chętnej do współpracy z ZI oraz szefowie kuratorów dla dorosłych i nieletnich. To osoby funkcyjne lub w jakimś stopniu gwarantujące, że szeregowi pracownicy oddelegowani później do pracy w GR będą wywiązywać się należycie ze swych obowiązków.

Skład członków GR z kolei jest elastyczny, uzależniony od zapotrzebowania.
Zawsze trzon GR stanowią: pracownik socjalny i dzielnicowy. Jeśli w procedurze pojawiły się małoletnie dzieci to w GR znajdzie się też pedagog szkolny ze szkoły, do której to dziecko uczęszcza. Może też z tego powodu być dokooptowany np. przedstawiciel Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. Jeśli z procedury wynika, że przyczyną przemocy jest alkohol to w składzie GR znajdzie się również członek MKRPA/GKRPA. Jeśli okaże się, że sprawca przemocy ma kuratora za wszcześniejsze skazanie go za przestępstwo przeciwko rodzinie to w składzie GR winien znaleźć się kurator, który sprawuje nad sprawcą nadzór.
To wszystko w zasadzie reguluje rozporządzenie RM z dnia 13.09.2011 r.

~Jerry

Napisano: 15 mar 2013, 11:06

Jerry - ja to rozumiem, ale obawiam się że przedobrzyłam - na 11 NK z 2012 założyłam 11 grup roboczych, w 2013 do teraz- na 4 rodziny w trzech powołałam grupy robocze tak jak piszę ok. 4 osoby , w jednym przypadku się zlitowałam i pracę oparłam na kompetencjach własnych ops. Pocieszający jest fakt taki , iż tam gdzie \" łazili ludzie z grupy roboczej \" - jak ręką odjął - brak zgłoszeń , przemoc ustała.
~emilka

Napisano: 15 mar 2013, 16:04

U nas w każdej NK jest grupa robocza - razem blisko 80.
~r

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x