Mam problem przewodniczący ZI uległ poważnemu wypadkowi wszystko wskazuje na to, że nie będzie pracował przez bardzo długi czas dlatego też zastanawiam się co w w takiej sytuacji zrobić bo ktoś musi przewodniczyć ZI a zastępca przewodniczącego dziś odmówił mi podpisania Karty i powiedział w prost że nie będzie niczego podpisywał i nie chce pełnić takiej funkcji. Karty wpływają jak zwykle w zastraszającym tempie a mam problem jak wybrnąć teraz z tej sytuacji żeby wszystko prawnie było ok . Co powinnam zrobić, jak rozwiązać problem?
Agato, w sytuacji dłuższej niemocy przewodniczącego jego nieobecność jest poważną przeszkodą w zakresie właściwego funkcjonowania tego tworu, jakim jest ZI. Trzeba niezwłocznie zmobilizować prezedenta miasta/burmistrza/wójta do tego, by odwołał go z tego stanowiska i na jego miejsce powołał kogoś innego.
Natomiast jeśli zastępca przewodniczącego odmawia wykonywania funkcji pod nieobecnośc przewodniczącego to trzeba temu zastępcy jasno powiedzieć, by może złożyć wniosek do prezedenta miasta/burmistrza/wójta o odwołanie go z członkostwa ZI.
I po sprawie.
NK spływają na bieżąco i czyjeś widzimiesię nie może stanowić przeszkody w realizowaniu procedury.
Innym wyjściem jest iż sam przewodniczący pisze oświadczenie iż zrzeka się bycia przewodniczącym i na zespole wybierany jest nowy, u nas mamy zapis iż to nie prezydent/burmistrz/wójt wybiera przewodniczącego lecz jest on wybierany większością głosów na ZI na okres 3 lat
o czym wy mówicie moi drodzy. Zastępca niczego nie może podpisywać, Przewodniczący nie deleguje na nikogo swoich uprawnień. W ogóle nie ma takiej funkcji jak zastępca w Ustawie. Zastępca to tylko dodatek, bo takie nasze polskie przyzwyczajenie, że musi być \"cały komitet\" od razu.
W takim wypadku-tu się zgadzam, należy zmienić przewodniczącego.
Tutaj, jak opisuje Agata, zachodzi okoliczność, iż przewodniczący jest w ciężkim stanie (zdrowia) i nie może sam zawnioskować o odwołanie go z pełnionej, z wyboru, funkcji.
Myślę więc, że w tej sytuacji prezydent miasta/burmistrz/wójt powinien z urzędu dostrzec tę przeszkodę i odwołać przewodniczącego z pełnionej funkcji.
Kolejne spotkanie ZI to oczywiście i, przede wszystkim, wybór nowego przewodniczącego.
Agato, a może Ty sama, na najbliższym spotkaniu ZI, postaw sprawę dolegliwości zdrowotnej przewodniczącego i zaproponuj wybór nowego przewodniczącego w jego miejsce?
Chodzi o czas....