Do Jerrego - prośba - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 sty 2013, 11:43

Prosze Cię o Twoją opinię w poniższej sprawie.
Policja przysłała do naszego ZI Niebieską Kartę, gdzie sprawcą jest 17 -letni syn. Na szkoleniu - szkoliły osoby z PARPA, podkreślano, że nie zakłada się NK, kiedy sprawca jest nieletni, ale karta już jest, przemoc ze strony syna też. Co o tym sądzisz?
~Ewa

Napisano: 07 sty 2013, 17:32

Te mądrale z PARP-y powinni się zwolnić na własną prośbę, a nie otumaniać ludzi.
Jak to nie można zakładac NK, jeśli sprawcą jest nieletni? A cóż to, dzieci nie poniewierają rodzicami, nie biją ich lub nie zabijają? W ustawie i rozporządzeniu nie mówi się wprost o takich przypadkach, co, jak to sprecyzowałem kiedyś w temacie \"Zespoły interdyscyplinarne. Komu to potrzebne?\" uważam za wielkie niedociągnięcie. Wyszło na moje, bo co rusz ZI stają przed takimi sytuacjami.
W Twoim przypadku, jeśli ten chłopiec skończył 17 lat to może liczyć się z odpowiedzialnością karną przed sądem, jeśli w trakcie procedury zajdą przesłanki postawienia mu zarzutu znęcania się nad nabliższymi członkami rodziny.
Natomiast jeśli nie skończył 17 lat do prac GR winien być dokooptowany kurator dla nieletnich. Jak najbardziej własciwym jest powiadomić sąd rodzinny o tej sytuacji, który ze swej strony może zlecić przebadanie nielata w ROD-K.
Ze swej strony sugerowałbym jednocześnie wystąpienie ze strony ZI do dyrektora ops o przydzielenie rodzinie asystenta.
~Jerry

Napisano: 08 sty 2013, 16:46

Dziekuję bardzo za Twoją opinię. Też tak myślałam, ale spokoju mi daje zapis rozporządzenia NK par. 8 pkt 4 - na posiedzenie ZI lub GR nie zaprasza się dziecka. Choć jak zaczęłam się zastanawiać to wydaje mi się, że tylko wtedy kiedy jest wypełniana karta C , kiedy dziecko jest ofiarą. W przypadku wypełniania karty D, nie ma takiego zastrzeżenia.
~Ewa

Napisano: 10 sty 2013, 21:43

Sensownie rozumujesz, Ewo.
Dodam od siebie, że sprawca to sprawca.
Zaproszenie go na GR to nie wezwanie.
Rozmowa z nim na GR to nie przesłuchanie.
Przemoc w rodzinie nie zawsze jest równoznaczna z popełnieniem przestępstwa np. znęcania się nad członkiem rodziny.
I wreszcie procedura NK to nie dochodzenie (postępowanie karne) tylko zespół działań pomocowych (z założenia).
~Jerry

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x