do Jerry i innych - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 kwie 2013, 23:48

pracownik socjalny sporządził NK i dokumentacje przesłał do ZI
jako koordynator GR powołuję dzielnicowego - czy ksero NK przekazuję na komendę i osobne pismo w tej sprawie;
myślę, że bez tego Policja nie kiwnie palcem;
czy możecie się wypowiedzieć jak u was przyjęto praktykę w takich przypadkach....
~Iza

Napisano: 25 kwie 2013, 0:05

nie zwolniono nas w przepisach od obowiązku niezwłocznego powiadamiania organów (policja, sądy, prokuratura) więc ja uwierzytelnioną kopię zawsze przesyłam do komisariatu/komendy, kontaktuje się z dzielnicowym co i jak powołuje grupę, wyznaczam termin spotkania i po krzyku...
~mala...

Napisano: 25 kwie 2013, 14:58

Grupę roboczą i jej skład powołuje przewodniczący ZI, a nie GR - powidaomienie innych organów i przełsnie NK też leży w gestii przew. ZI.
~Spreed

Napisano: 26 kwie 2013, 14:21

dokładnie. Ja zawsze przesyłam NK do Policji, jeśli założy ją inna instytucja niż oni sami:), a jest tak coraz częściej. Kopie NK wraz z wnioskiem o zwołanie grupy roboczej przesyłam do Policji.
~maggi

Napisano: 26 kwie 2013, 16:01

u nas to samo - przekazuje kopię dzielnicowemu
~anna

Napisano: 27 kwie 2013, 3:47

Moi trzej przedmówcy mają całkowitą rację. Od siebie dodam, że nie ma obowiązku przesyłania kopii Nk do policji, chociaż ichniejszy rozkaz nr 2 z 6 grudnia 2011 roku jakby do tego obliguje....
Jeśli wpłynie na policję taka kopia to oni ją zarejestrują i będą prowadzić równoległą procedurę. Pytanie tylko: po co?.
Przecież można od razu zwołać GR, dokooptować dzielnicowego i sprecyzować konkretne działania dla poszczególnych członków GR..., w tym dla dzielnicowego.
Ot i polska paranoja....
~Jerry

Napisano: 29 kwie 2013, 11:30

ja ostatnio zrobiłam tak jak Jerry pisze, ksero karty NK do komendanta równocześnie z powiadomieniem spotkania GR ( dzielnicowy) w tej sprawie
~kasia

Napisano: 29 kwie 2013, 22:47

mam pytanie - ofiara mówi o przemocy ale prosi,żeby nic nie robiono w tej sprawie, nie chce założenia NK
czy my z urzędu wszczynamy procedurę NK ?
~Iza

Napisano: 30 kwie 2013, 11:50

to są bardzo trudne sytuacje!!! my staramy się aby osoba pokrzywdzona zgodziła sie i uświadamiamy jej, że mamy obowiązek rozpocząć procedurę. nie można tego zostawić...
~maggi

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x