Mam pytanie czy \"ofiara\" może żądać aby na spotkaniu grupy roboczej uczestniczył jej adwokat czy musi się najpierw zwrócić do przewodniczącego o wydanie takiej zgody???
Adwokat na spotkaniu GR? To jakaś paranoja!
Spotkanie GR to nie jest przesłuchanie ofiary w ramach postępowania przygotowawczego na policji bądź w prokuraturze ani też trakcie rozprawy sądowej.
Cóż za absurd. by na posiedzenie targać z sobą \"papugę\" lub umożliwiać \"papudze\" uczestniczenie w posiedzeniu GR!
Ludzie! Trochę pomyślunku.
adwokat moze, jak najbardziej tylko ze nie moze byc paranoi w formie takiej iż on odpowiada za człowieka. MOgą sie konsultować w czasie rzeczywistym . Jak wam cos będzie kaszanił to przerywacie i koniec dyskusji....
Ewa, jeżeli ofiara tego żąda, to niech żąda. Wy konsekwentnie odmawiacie temu żądaniu.
Przepis wyraźnie mówi, kto może uczestniczyć w posiedzeniu GR. I te osoby (pominąwszy ofiarę lub sprawcę) podpisują jakby przyrzeczenie o zachowaniu poufności.
Nie dajmy się zwariować! Adwokat może sobie uczestniczyć, ale w posiedzeniu wyznaczonym przez sąd lub w trakcie czynności procesowych na policji lub w prokuraturze.
no nie Jerry żyjemy w takim ustroju który pozwala miec przedstawiciela ale oczywiście umocowanego prawnie tj. adwokat , nie powinien to być ktoś inny tylko kurator wyznaczony przez sąd lub adwokat. na każdym etapie postepowania (kazdego) w każdej dziedzinie zycia adwokat moze ciebie reprezentować - to wynika z przepisów prawa
Adwokat może mieć podpisane pełnomocnictwo do reprezentowania klienta w ramach procedury NK. I wtedy jak odmówicie to macie przechlapane, gdyż zgodnie z prawem mogę ustanowić pełnomocnika do każdej swojej sprawy. Ja przyjąłem takiego z \"papugą\" i tyle. Co wam to przeszkadza? Boicie się czy jak? Sprawa jak każda inna.
Tylko po co grupa robocza skoro przychodzi na nią pełnomocnik w osobie adwokata ?
A jesli sprawca też wyśle adwokata ?
Jak wypełnimy Karty C i D - jak dokonujemy diagnozy.
Owszem każdy ma prawo w postępowaniu do przedstawicielstwa ale błagam nie róbmy z zagadnień przemocy sklepu samoobsługowego.
Ostatecznie - obecność adwokata byłaby dla mnie do zaakceptowania w sytuacji biernego uczestnictwa, ale wtedy ograniczyłbym się do czystoformalnego podejścia.