powołanie grupy roboczej - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 17 kwie 2013, 13:52

pytanko - czy w Waszych zespołach gdy wpływa nk do przewodniczącego ZI grupę roboczą rzeczywiście powołuje cały zespół interdyscyplinarny? Ja sobie nie wyobrażam, że m.in dyrektorzy szkół będą co chwilę przyjeżdżac i powoływać grupę do sprawy o której nie maja zielonego pojęcia. Poza tym nie mają na to czasu.
~anna p.

Napisano: 17 kwie 2013, 13:58

u nas ja jako przewodnicząca zwołuje GR, gdy mam wątpliwości to konsultuję sie np.z dzielnicowymi i pracownikami socjalnymi. średnio co 2-3 dni dostaje nową NK albo kilka i niemożliwe by było czekanie na spotkanie ZI z podjęciem decyzji. Pozdrawiam.
~maggi

Napisano: 17 kwie 2013, 14:07

Dziękuję, u nas podobnie to wygląda. a jeżeli chodzi o dokument to stworzyliście jakiś wniosek o powołanie gr rob? Ja się tylko zastanawiam po co w najnowszych wytycznych z MUW z dnia 15.01.13r jest podkreślone,że gr. rob powołuje ZI, a nie przewodniczący.
~anna p.

Napisano: 17 kwie 2013, 14:09

Chociaż jest to niezgodne z przepisami oraz z zaleceniami urzędu wojewódzkiego u nas również grupę powołuje przewodniczący - nie wyobrażam sobie, żeby cały zespół (u nas liczy 32 członków) spotykał się raz w tygodniu, żeby powołać grupę roboczą albo żeby NK czekała trzy miesiące na posiedzenie zespołu. Próbowaliśmy się zabezpieczyć - członkowie zespołu przegłosowali wniosek o przekazaniu uprawnienia do powoływania grup roboczych na przewodniczącego, ze względu na konieczność podejmowania działań w trybie interwencyjnym. Zobaczymy czy w przypadku kontroli nas to uratuje :)
~Max

Napisano: 17 kwie 2013, 14:19

ze strony MPiPS - https://www.mpips.gov.pl/przemoc-w-rodzi ... oboczych-/

Tak więc nie wiem skąd bierzesz ze to niezgodne z przepisami??
~proszę

Napisano: 17 kwie 2013, 14:20

Dzięki Max, myślę, że u nas na najbliższym spotkaniu ZI również przedstawimy członkom taki wniosek.
~anna p.

Napisano: 17 kwie 2013, 14:30

W dniu 21.03.2013r. otrzymaliśmy ze Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach \"Zalecenia i procedury postępowania interwencyjnego w sytuacjach kryzysowych związanych z przemocą w rodzinie\", w których napisane jest, że \"grupę roboczą powołuje zespół interdyscyplinarny (jako ciało kolegialne), a nie jego przewodniczący\". O takiej interpretacji słyszeliśmy już wcześniej, taka informacja znajduje się m.in. w Komentarzu Grzegorza Wrony do Rozporządzenia ws. procedury NK.
~Max

Napisano: 17 kwie 2013, 16:24

interpretacja jest tylko interpretacją z przepisów prawa nie można wywnioskować kto powołuje grupę. Jeżeli w regulaminie zespól przyjmie ze przewodniczący - co jest rozsądne i pragmatyczne moim zdaniem to tak będzie
~proszę

Napisano: 10 maja 2013, 15:14

U nas wpływa NK - A do przewodniczącego i Przewodniczący powołuje GR w skład GR nie muszą wchodzic wszyscy członkowie ZI!(wystarczy dzielnicowy i pracownik socjalny) GR może w miarę potrzeb zapraszać do współpracy potrzebnych specjalistów takich jak pedagog, lekarz, członek GKRPA itp.
~~nova

Napisano: 10 maja 2013, 17:32

Forumowicze, tak jak napisał/a ~proszę \"
interpretacja jest tylko interpretacją\" a kontrola i tak będzie porównywała sposób funkcjonowania ZI z zapisami zawartymi w ustawie i rozporządzeniu. Grupę powołuje cały Zespoł, a zapis paragrafu 8 mówi, iż przewodniczący przekazuje NK do Zespołu ( gdy jest to nowa sprawa i Zespołó decyduje o powołaniu GR) lub Grupy Roboczej ( bo gdy toczy się już w sprawie jakiejś rodziny procedura, bezsensu jest przekazywać NK do Zespołu, a ten do Grupy, tylko od razu do Grupy). Według mnie przepis mów wyraźnie, że Grupę powołuje cały Zespół i kontrola będzie się czepiała, co z resztą już następuje.
Zastanówcie się więc nad opracowaniem z Zespołem druku powołania Grupy z wykropokowanymi miejscami na dane , które podpisane zostaną przez wszystkich członków na posiedzeniu Zespołu od razu w kilku egzemplarzach.
Wilk syty i owca cała ;-)
~Prini

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x