do kiedy sprawowdanie z systemu informatycznego - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 04 lip 2018, 8:59

Czy ktoś może wie do kiedy trzeba przekazać sprawozdanie za I półrocze z systemu informatycznego KDR. Od jutra idę na urlop a dzisiaj jeszcze nie można go sporządzić w związku z jakimiś pracami serwisowymi
aniunia111
Stażysta
Od: 30 cze 2017, 7:57
Zajmuję się: ŚR,ŚW,CP,KDR

Napisano: 04 lip 2018, 9:25

Teoretycznie sprawozdania na poziomie gmin składa się co roku do 15 sierpnia, ale w związku z pracami najprawdopodobniej termin ten zostanie przesunięty w zależności od tego kiedy nowa wersja sprawozdania zostanie wdrożona.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 10 lip 2018, 8:18

Ahh... nowa wersja będzie, ciekawe co zmienią, pewnie utrudnią nam życie i dodadzą więcej wypełniania. Na szczęscie samodzielnie zapisuje przyjęte wnioski, tak żeby sprawdzać zgodność z obliczniami systemu.
Też planuje urlop, ciekawe czy do sierpnia zdążą.

Hehe, widzę, że Herka w stopce SOFTIQ :ugeek:
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2018, 8:47

Michu95, uznałam, że najwyższa pora uzupełnić stopkę 8-)

A co do sprawozdania to na pewno musi zostać chociaż trochę rozbudowane, ponieważ od tego półrocza dochodzą nowe opłaty np. za domówienie dodatkowej formy karty dla osób niezwolnionych. Więc sprawozdanie w starej formie byłoby niekompletne.
SOFTIQ
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 10 lip 2018, 10:57

ale sprawozdania mamy przekazać do 15 lipca! Do 15 sierpnia to Minister właściwy do spraw rodziny pozyskuje informacje od nas i przekazuje je dalej... w takim razie do 15 lipca muszą nam udostępnić sprawozdanie S01 w SI KDR ;)
honey_2008
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 14 cze 2017, 11:41
Zajmuję się: FA

Napisano: 11 lip 2018, 13:57

Herka pisze:Michu95, uznałam, że najwyższa pora uzupełnić stopkę 8-)
Od razu było widać, że ty z jakiegoś HelpDesku, tylko czy teraz softiq zajmuje się KDR? Bo mi się wszystko miesza. Softiq to wiem, że HD od empatii było...
Edit: a no faktycznie, z Softiq mam maila jednego jako Helpdesk KDR. Jeśli chodzi o takiego człowieka reprezentującego firmę jak np. Tomek z Sygnity, czy tak jak tutaj Herka na forum, znająca znakomicie program jest po prostu wielkim plusem dla firmy.
W takim razie, może coś zdziałasz z analizą danych do sprawozdania o którą proszę od 2 lat? :lol:
Herka pisze:A co do sprawozdania to na pewno musi zostać chociaż trochę rozbudowane, ponieważ od tego półrocza dochodzą nowe opłaty np. za domówienie dodatkowej formy karty dla osób niezwolnionych. Więc sprawozdanie w starej formie byłoby niekompletne.
Tak, ale ile czasu można pisać ten kod? Wygląda, to czasem tak jakby tam jedna osoba wszystko pisała.
honey_2008 pisze:ale sprawozdania mamy przekazać do 15 lipca! Do 15 sierpnia to Minister właściwy do spraw rodziny pozyskuje informacje od nas i przekazuje je dalej... w takim razie do 15 lipca muszą nam udostępnić sprawozdanie S01 w SI KDR ;)
Ja mam pismo z bodajże 2 lipca z Urzędu Wojewódzkiego, że mam czas na sprawozdanie S01 do 15 lipca. Nie żebym panikował, ale takie mam :P
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2018, 14:32

michu95 pisze: Od razu było widać, że ty z jakiegoś HelpDesku, tylko czy teraz softiq zajmuje się KDR? Bo mi się wszystko miesza. Softiq to wiem, że HD od empatii było...
Softiq obsługuje obecnie HelpDesk zarówno z Empatii, KDR jak i wielu innych systemów :)
michu95 pisze: Jeśli chodzi o takiego człowieka reprezentującego firmę jak np. Tomek z Sygnity, czy tak jak tutaj Herka na forum, znająca znakomicie program jest po prostu wielkim plusem dla firmy.
Tomek z Sygnity był moją inspiracją. Postawiłam sobie za cel zostać tak sławną na tym forum jak on 8-)
michu95 pisze: W takim razie, może coś zdziałasz z analizą danych do sprawozdania o którą proszę od 2 lat?
A o jaką analizę prosisz? Może coś poradzę ;)
michu95 pisze: Tak, ale ile czasu można pisać ten kod? Wygląda, to czasem tak jakby tam jedna osoba wszystko pisała.
W skrócie mogę powiedzieć tyle: "pisanie kodu" zazwyczaj zajmuje najmniej czasu z wszystkich czynności jakie trzeba wykonać przed wprowadzeniem zmiany np. tak jak tu w sprawozdaniach. Przy każdej zmianie trzeba przejść między innymi przez analizę zmiany, spotkania, implementację, testy, a na końcu akceptację odpowiednich osób. W dużej większości przypadków to wcale nie pisanie kodu powoduje opóźnienia.
SOFTIQ
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 11 lip 2018, 14:38

Pani z WMUW powiedziała, że nie wiedzą kiedy udostępnią sprawozdanie S01 ale napewno nie w tym tygodniu :( mamy czekać na informację bo oni sami czekają na sygnał "z góry". Tak więc czekamy :)
honey_2008
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 14 cze 2017, 11:41
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 lip 2018, 9:05

Herka pisze: A o jaką analizę prosisz? Może coś poradzę ;)
Analiza danych taka jak w Pomoscie, czy aplikacji "Świadczenia" Sygnity, czyli w skrócie rzecz mówiąc szczegóły, informacja czego dotyczy dana liczba/kwota podana w sprawozdaniu (z czego to wynika, jak to system wyliczył - na podstawie jakich danych).

np. gdy w sprawozdaniu mam wpisane:
"Liczba wniosków o przyznanie Karty Dużej Rodziny, z tego: np. 20"
to mi nic nie mówi ta liczba, nie wiem czy ona jest dobra.
Muszę albo prowadzić własny rejestr, albo po prostu zliczać podczas wypełniania sprawozdania czy wszystko jest zgodne (chociaż i tak bym to robił żeby porównać dane). Zauważ, ile tematów jest na forum gdy jest wypełniane sprawozdanie - na pewno gdy zostanie opublikowane będzie masa postów "wychodzi mi 5, a w sprawozdaniu mam 6, dlaczego???". Gdyby jednak była informacja, że 5 wniosków, klikam obok przycisk "Analiza danych" albo "Szczegóły" i już wiem, dlaczego to zostało wyliczone w ten sposób. Gdy pierwszy raz wypełniałem to sprawozdanie sprawiło mi to ogromne trudności. Teraz też byłoby to pomocne, jednak zauważ ile osób wypełnia to po raz pierwszy i zasypuje forum, helpdesk itd. Wiem, bo obserwuje ten dział od wejścia w życie I sprawozdania z modułu KDR.

Może coś z tym zdziałasz, bo po prostu nie wiadomo skąd czasami biorą się dane liczby w sprawozdaniu np. na temat wydanych kart, i dopiero po jakimś czasie orientuje się, że przecież wydałem karte osobie której przyznałem karty w 2017 itd... to poprawiłoby komfort pracy w tym cudownym systemie.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2018, 11:48

Michu95, zdaję sobie sprawę, że brak szczegółowych informacji jakie wnioski zliczają się do sprawozdań jest bardzo uciążliwy. I mówię to zarówno z punktu widzenia użytkownika jak i Help Desk. Niestety firma utrzymująca system nie może sama żadnych modyfikacji czy usprawnień do systemu wprowadzać. System jest własnością Ministerstwa i to ono decyduje dokładnie jakie dane będą czy nie będą udostępniane.

Jedyne co mogę Ci zaproponować to napisz dzisiaj maila lub zgłoś przez Help Desk (po zalogowaniu do KDR) dokładnie to co napisałeś w tym poście. Zrobię co mogę żeby Twój mail trafił do odpowiednich osób z odpowiednim priorytetem. Więcej zdziałać nie mogę, bo to nie ode mnie zależy.
SOFTIQ
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x