DO SYGNITY- PROSZĘ O POMOC - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 03 lis 2015, 12:15

jagoda3 pisze:Jak zrobić wzór takiego przyłączenia w programie żeby pobierało należności za dany okres? Nie mam w programie takiego czegoś jak słowniki lokalne, tylko dane komorników - lista komorników. A co z dłużnikami którzy nie mieli decyzji żz ani tytułów jak im wyliczyć dług za wskazany okres?
Jest dodany znacznik, który pobiera dane albo do decyzji o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności (wymagane powiązanie decyzji i dłużnika w korespondencji), albo drukuje saldo zadłużeń za poszczególne okresy świadczeniowe (wymagane powiązanie dłużnika).
O tym wszystkim napisaliśmy w opisie zmian na stronie, do którego już kilkakrotnie podawałem tutaj od piątku wieczorem linki.
Proszę zapoznać się z tym opisem, bo są to nowe rzeczy z nowej ustawy więc warto przynajmniej rzucić okiem na to co dla Was przygotowaliśmy, żeby potem nie mieć problemów ze zrozumieniem nowych funkcjonalności oprogramowania.

https://public.sygnity.pl/zabezpieczenie ... 02015-1954

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 03 lis 2015, 12:18

wika2 pisze:gdzie mozna zmodyfikowac szablon korespondencji do komornika?
Od strony szablonów w menu administracja - KORESPONDENCJAKOMONRIKINF

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 03 lis 2015, 12:21

jagoda3 pisze:no nawet jeśli mam zrobić wszystkie okresy na jednym wniosku to chciałam rozbić to na poszczególne miesiące w danym okresie z datą wypłat bo tak chcą niektórzy komornicy. Skąd mam w systemie wziąć takie dane z nal. główną pomniejszoną o wpłaty od komornika i odsetkami od danego okresu jeśli np dłużnik nie miał decyzji zwrotowej wydanej???
Korespondencję można powiązać z decyzją o zwrocie, jeżeli dłużnik nie ma takiej decyzji, to można od wersji 2-1.4 wydać dokument ustanawiający należność dłużnika (tak jak dotychczasową decyzję o zwrocie). Ten dokument można również powiązać z korespondencją. Opisywaliśmy to w opisie zmian.

Są odpowiednie znaczniki drukujące tabelkę dotyczącą wypłat i zwrotów - to również jest opisane w zmianach do wersji - link podawałem wcześniej.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 03 lis 2015, 12:38

wika2 pisze:w jaki sposób poprzez wszęcie/przystapienie do egzekucji z menu - korespondecja do komornika system ma odnaleźć i przypisać dane konkretnemu dłużnikowi?
System odnajdzie to dzięki powiązaniu którego można dokonać - patrz rysunek.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 03 lis 2015, 12:45

Jeszcze raz bardzo proszę wszystkich o zapoznanie się z opisem który Wam wszystkim w ub. piątek udostępniliśmy.

Przypominam że opis ten zawiera w szczególności informację, że zamiast tworzenia dotychczasowych decyzji o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności, została dodana możliwość tworzenia należności dłużnika. Tworzenie należności odbywa się w identyczny sposób, co dotychczasowe tworzenie decyzji ZN – na oknie decyzji pojawia się dodatkowa opcja – czy jest to decyzja, czy należność. Dalsza obsługa w systemie jest tożsama dla obu rozwiązań – zmiana zadłużenia, umorzenia, wiązanie zwrotów odsetek. Zatem nie trzeba robić decyzji, żeby mieć to wszystko potem na wydruku. Również znaczniki, o które pytacie są wymienione w tym opisie. Znacznik o współmałżonku jest niezbędny dla ROPSów, które też korzystają z naszego oprogramowania.

Jeszcze raz podaje link https://public.sygnity.pl/zabezpieczenie ... 02015-1954

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 04 lis 2015, 9:01

Ja to wszystko rozumiem....lipa z ta korespondencją ale cóż.....ja mam tylko jedno pytanie>>>
1. gdzie i jak mogę wydrukować informację o terminach wypłat w poszczególnych miesiącach?????
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2015, 9:45

sorry , ale ja tego nie ogarniam, zróbcie może jakieś szkolenie i proszę aby jeszcze raz krok po kroku wyjaśnić w jednej odpowiedzi, bez biegania po zakładkach - jak zrobić wniosek w systemie o przyłączenie do egzekucji. Co to znaczy - dane wpółmałżonka? a gdzie są dane dzieci?
wika2

Napisano: 04 lis 2015, 10:01

Przyłączam się do tego co pisze wika2. Nie wiem, może jestem ciemna ale bez pomocy informatyka, którego nie mam nie mogę ogarnąć tego. Nie wiem jak wygenerować z poprzednich okresów kwotę zadłużenia z rozbiciem wypłat i wpłat na miesiące, nie wiem jak zrobić wniosek o przyłączenie, nic nie wiem!!!
Nawet ręcznie zrobiłabym te wnioski gdybym wiedziała jak wygenerować zadłużenia poprawnie. Fajnie by było gdyby ktoś krok po kroku wyjaśnił jak to zrobić.
jagoda3

Napisano: 04 lis 2015, 11:15

Na Wasze prośby jeszcze raz - w jednym miejscu.

Jak zrobić wniosek do komornika sądowego o wszczęcie postępowania egzekucyjnego lub przystąpienia do toczącego się postępowania, który będzie zawierał informację o wysokości pozostałych do ściągnięcia należności wraz uwzględnieniem należności dotychczas wyegzekwowanych?

Aby utworzyć taki wniosek, na oknie "Lista wszystkich decyzji" zaznaczamy decyzję o zwrocie należności albo należność dłużnika alimentacyjnego i wybieramy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Wniosek ten jest tworzony jako korespondencja do komornika w sprawie przystąpienia do egzekucji, dlatego otworzy się okno korespondencji.

Jako adresat korespondencji automatycznie podpowiada się komornik dłużnika.

Po akceptacji danych korespondencji zostanie wyświetlony wydruk wniosku o przystąpienie do egzekucji. Oprogramowanie będzie wiedzieć którego dłużnika dotyczy wydruk, gdyż dane te podpowiedzą się z tej decyzji lub należności, której użyliśmy do utworzenia wniosku, czyli tej na której kliknęliśmy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Utworzony wniosek o przystąpienie do egzekucji jest zapisywany na liście korespondencji komornika.

Szablon wydruku wniosku o przystąpienie do egzekucji można dostosować do własnych potrzeb. Odpowiedni w tym celu szablon wydruku nazywa się KORESPONDENCJAKOMORNIKINF.

Aby na wydruku wniosku o przystąpienie do egzekucji drukowały się informację o należnościach dłużnika alimentacyjnego, do szablonu wydruku tego wniosku (czyli szablonu o nazwie KORESPONDENCJAKOMORNIKINF) należy dodać znacznik "KOR_nal_fa". Drukowane przez ten znacznik informacje o należnościach pochodzą z decyzji o zwrocie należności albo należność dłużnika alimentacyjnego, której użyliśmy do utworzenia wniosku, czyli tej na której kliknęliśmy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Uwaga! Z powodu likwidacji egzekucji administracyjnej należności alimentacyjnego od 18 września 2015r. w Oprogramowaniu do Obsługi Funduszu Alimentacyjnego nie ma już konieczności wydawania decyzji o zwrocie należności przez dłużnika alimentacyjnego.
Zamiast tego, po zakończeniu okresu świadczeniowego lub po uchyleniu decyzji w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, należy w systemie ustalić należność dłużnika alimentacyjnego, zamiast dotychczasowej decyzji o zwrocie przez dłużnika należności z tytułu otrzymywanych przez osobę świadczeń z funduszu alimentacyjnego.

Aby zarejestrować w systemie informację o należnościach dłużnika alimentacyjnego, w oknie "Lista wszystkich decyzji" wybieramy menu Operacje>Decyzja o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności/Należność dłużnika alimentacyjnego.

Menu to jest dostępne dla decyzji o statusie "zmieniona","zakończona", "wykonana" oraz "uchylona".

Po jego wybraniu otworzy się okno "Decyzja o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności /Należność dłużnika alimentacyjnego". Oprogramowanie automatycznie podpowie to co zakreśliłem na czerwono na poniższym rysunku, zgodnie z obowiązującym stanem prawnym, aby nie była to decyzja, natomiast w przypadku starszych okresów, podpowie decyzję.

Dalszy sposób postępowania z tą należnością jest taki sam jak z wcześniej używaną przez Was w oprogramowaniu decyzją o zwrocie.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 04 lis 2015, 11:22

a jaka wersja jeśli chodzi o aktualizację aby można było robić wnioski o przyłączenie ? podajcie numer
ktt

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x