Jak rozumiecie ten zapis? "5. Na wynagrodzenia i inne środki dla osób realizujących zadania związane z realizacją programu, o którym mowa w § 1, gmina i powiat przeznacza nie mniej niż 80% dotacji otrzymanej na koszty realizacji, o których mowa w ust. 4." Co ujmujemy w tych 80%? Nie wiem co autor miał na myśli pod pojęciem "inne środki"
Było już na forum wyjaśnienie ministerstwa, że inne środki wynikają z kodeksu pracy i są to dodatki, premie, etc. a nie kreatywna księgowość:)
Sylwia2004 pisze:Wydaje mi się, że z tych środków możemy pokryć nie tylko wynagrodzenia, ale i generalnie koszty obsługi, czyli zakup materiałów biurowych.
na stronach Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej jest art. w którym pisze "koszty obsługi programu rządowego "Dobry start" wynoszą 10 zł za jedno dziecko, przy czym nie mniej niż 80% tej kwoty samorząd zobowiązany jest przeznaczyć na pokrycie kosztów wynagrodzeń i innych środków dla osób realizujących ten program"
no właśnie i chodzi o to słowo "inne". Ale dzwoniłąm do mojego UW i uzyskałam informację, że te 80% to wynagrodzenia z ZUS-ami oraz nagrody, dodatki, itp. dla osób, które realizują program Dobry Start. Może być księgowa, kierownik, pracownik od sprawozdań, itp.