Witam
mam pytanie czy my jako jednostka budżetowa PCPR zwolniona z Vat za wynajem sali konferencyjnej będziemy musieli naliczać VAT? Wpływ będzie naszym dochodem, który odprowadzimy do powiatu. Czy wynajmuje ktoś z was sale? Bardzo proszę o pomoc.
a czy wykazuje Pani w deklaracji VAT-7 podatek z faktury i przesyła do umig? My robimy deklarację cząstkową zerową. Nie wiem czy jak wystawię fakturę to muszę ten Vat wykazać czy nadal będzie w deklaracji 0,00, bo przecież muszę to też wykazać w wypracowanych dochodach i oddać do Powiatu. Proszę o pomoc.
PCPR jako jednostka budżetowa rozlicza VAT razem z Powiatem jako czynnym podatnikiem VAT i zobowiązany jest do prowadzenia cząstkowej ewidencji VAT na którą składa się min rejestr sprzedaży.
Czyli tak dla upewnienia się wystawiam fakturę Vat, otrzymuję należność, którą odprowadzam w kwocie brutto do Powiatu jako wypracowane dochody i ten Vat z faktury wykazuję jeszcze w rejestrze sprzedaży? Dobrze zrozumiałam? a w deklaracji Vat w której pozycji muszę wykazać?