pani podjęła właśnie staż zawodowy w ramach projektu (na umowie logo Unii Europejskiej, nie jest to staż płatny z urzędu pracy. czy robię uzyskanie dochodu z takiego stażu, czy dopiero z bazowego roku 2019r. za 2 lata ?
1) Sypendium ze środków UE to dochód
2) Uzyskanie dochodu to uzyskanie stypendium
3) W przypadku uzyskania dochodu, dochód ustala sie na podstawie uzysku z miesiąca nastepującego po miesiącu
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Jeśli stroną nie jest PUP i nie ma tej osoby zgłoszonej w sepi (PUP) z tego tytułu nie jest to stypendium dla osoby bezrobotnej, Nie ma uzysku teraz, rok bazowy 2019 nie ma utraty.
Podręcznik do 500+ "Istotne jest, że ww. stypendia wypłacane ze środków UE są dochodem niezależnie od rodzaju instytucji wypłacającej to stypendium i niezależnie od tego, czy osoba bezrobotna je pobierająca jest zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy".
Wiem to jest wykładnia prawa a tylko wskazówka ale ja się do niej stosuje.
A gdzie w naszej ustawie znajdziemy wąską definicję bezrobotnego zawartą w ustawie o promocji zatrudnienia? A jakie ma znaczenie zarejestrowanie w PUP? Jeśli jesteś bezrobotnym (bez pracy) i pobierasz stypendium z UE - uzyskujesz dochód, który jest w naszym katalogu.
Stypendium unijne można otrzymać nie tylko z PUP, ale też np. z instytucji przystępującej do programu unijnego związanego z aktywizacją bezrobotnych - w tym z Urzędu Marszałkowskiego - a warunkiem korzystania z takiego programu jest wyrejestrowanie z PUP.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Staż to nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą, a stypendium to kwota wypłacana w okresie odbywania szkolenia, przygotowania zawodowego lub stażu. W związku z tym dochodem jest stypendium, a nie staż i należy je brać pod uwagę.
Mam inne zdanie na ten temat- dla mnie to są środki bezzwrotnej pomocy zagranicznej. I właśnie w tej chwili patrzę na decyzje PUP o przyznaniu prawa do stypendium w okresie odbywania stażu - pytanie jak jest skonstruowana umowa o ten staż, co napisano?