zawieszenie postępowania w sprawie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 mar 2019, 11:02

Pani pobiera ZDO, złozyła wniosek o ŚP, poszło odwołanie od dewcyzji odmownej SP. Sko uchyliło naszą decyzję i kazało wyeliminowac z obrotu prawnego decyzją ZDO i jednocześnie zawiesić postępowanie ws SP do czasu uprawomocnienia się decyzji ZDO.
Mam pytanie z jakiego artykułu robie to zawieszenie czy z art. 97 kpa czy 98.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2019, 11:12

97 § 1 pkt 5
glizda
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 04 maja 2009, 14:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW/VAT/DO/....

Napisano: 19 mar 2019, 14:42

?????

5) na wniosek Bankowego Funduszu Gwarancyjnego, w przypadku gdy stroną postępowania jest podmiot w restrukturyzacji, o którym mowa w art. 2 pkt 44 ustawy z dnia 10 czerwca 2016 r. o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym, systemie gwarantowania depozytów oraz przymusowej restrukturyzacji (Dz. U. z 2017 r. poz. 1937 i 2491 oraz z 2018 r. poz. 685, 723 i 1637).
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2019, 13:46

POCAHONTAS pisze:Pani pobiera ZDO, złozyła wniosek o ŚP, poszło odwołanie od dewcyzji odmownej SP. Sko uchyliło naszą decyzję i kazało wyeliminowac z obrotu prawnego decyzją ZDO i jednocześnie zawiesić postępowanie ws SP do czasu uprawomocnienia się decyzji ZDO.
Mam pytanie z jakiego artykułu robie to zawieszenie czy z art. 97 kpa czy 98.

97 § 1 pkt 4 Organ administracji publicznej zawiesza postępowanie gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd;
glizda
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 20 mar 2019, 13:46

glizda pisze:97 § 1 pkt 5

sorki 97 § 1 pkt 4
glizda
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 20 mar 2019, 14:15

POCAHONTAS pisze:Sko uchyliło naszą decyzję i kazało wyeliminowac z obrotu prawnego decyzją ZDO i jednocześnie zawiesić postępowanie ws SP do czasu uprawomocnienia się decyzji ZDO.
W sumie to co zamierzasz zrobić idealnie wpisuje się w Twój nick.
Po jakie licho chcesz zawieszać postępowanie w sprawie wniosku o przyznanie świadczenia, skoro uchylenie decyzji o prawie do zasiłku możesz zrobić w kilkanaście minut, następnie informujesz wnioskodawcę (uprzednio zaproszonego do organu właśnie w tym celu) o możliwości zrzeczenia się odwołania do Kolegium od decyzji uchylającej zasiłek (klient będąc na miejscu pisze takie oświadczenie), decyzja ta staje się prawomocna natychmiast i po sprawie i możesz zająć się rozpatrzeniem wniosku właściwego tj. o przyznanie prawa do świadczenia.
Prawda jakie to proste i po co komplikować życie, sobie i wnioskodawcy.

Dziwne, że Wy pracownicy organów administracji publicznej wybiórczo traktujecie wskazania i zalecenia Kolegium.
Mam nadzieję, że podobnie jak czynność zawieszenia postępowania, wykonasz także pozostałe czynności i zinterpretujesz przepisy jak wskazało Tobie Kolegium.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 21 mar 2019, 10:10

Krzysztof pisze:
POCAHONTAS pisze:Sko uchyliło naszą decyzję i kazało wyeliminowac z obrotu prawnego decyzją ZDO i jednocześnie zawiesić postępowanie ws SP do czasu uprawomocnienia się decyzji ZDO.
W sumie to co zamierzasz zrobić idealnie wpisuje się w Twój nick.
Po jakie licho chcesz zawieszać postępowanie w sprawie wniosku o przyznanie świadczenia, skoro uchylenie decyzji o prawie do zasiłku możesz zrobić w kilkanaście minut, następnie informujesz wnioskodawcę (uprzednio zaproszonego do organu właśnie w tym celu) o możliwości zrzeczenia się odwołania do Kolegium od decyzji uchylającej zasiłek (klient będąc na miejscu pisze takie oświadczenie), decyzja ta staje się prawomocna natychmiast i po sprawie i możesz zająć się rozpatrzeniem wniosku właściwego tj. o przyznanie prawa do świadczenia.
Prawda jakie to proste i po co komplikować życie, sobie i wnioskodawcy.

Dziwne, że Wy pracownicy organów administracji publicznej wybiórczo traktujecie wskazania i zalecenia Kolegium.
Mam nadzieję, że podobnie jak czynność zawieszenia postępowania, wykonasz także pozostałe czynności i zinterpretujesz przepisy jak wskazało Tobie Kolegium.

A nie przyszło Tobie to głowy,ze Pani nie chce się zrzec odwołania, chce przemyśleć sprawę?

ps. plus za to,że znasz znaczenie mojego nicku, ale pewnie wujek pomógł.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 10:12

Krzysztof pisze:Dziwne, że Wy pracownicy organów administracji publicznej wybiórczo traktujecie wskazania i zalecenia Kolegium.

Skąd wiesz jaki był powód odmowy śp? Skąd wiesz, jakie sa pozostałe zalecenia sko?
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 11:13

POCAHONTAS pisze:Skąd wiesz jaki był powód odmowy śp? Skąd wiesz, jakie sa pozostałe zalecenia sko?
wujek mi pomógł
POCAHONTAS pisze: A nie przyszło Tobie to głowy,ze Pani nie chce się zrzec odwołania, chce przemyśleć sprawę?
Brzmi jak bajka - zejdź na ziemię

A tak na poważnie, opiekun zawsze chce załatwić sprawę szybko, sprawnie, bez zbędnej komplikacji i korzystnie dla siebie, więc nie komplikuj mu życia i pamiętaj o pozostałych wskazówkach, zaleceniach i przede wszystkim o ocenie prawnej, wyrażonych przez SKO
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x