dochód uzyskany staż unijny, czy brać - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 19 mar 2019, 15:11

Mam przed sobą umowę o realizacji stażu zawodowego. W tej umowie jest wszystko ładnie rozpisane w słowniczku. Np. stażysta - uczestniczka projektu - osoba długotrwale bezrobotna itd., wynagrodzenie za staż - stypendium wypłacane jest stażyście przez realizatora projektu itd., w prawach i obowiązkach realizatora stażu co drugie zdanie jest użyte słowo stypendium stażowe.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 mar 2019, 15:43

Ja robię tak jeżeli staż opodatkowany nie ważne skąd to uzyskuje i utracam jak nie opodatkowany to tego nie robię
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 19 mar 2019, 15:53

a są jeszcze staże opodatkowane?
aga19766
Stażysta
Od: 20 paź 2017, 19:31
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 mar 2019, 15:59

różne mi przynoszą
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 19 mar 2019, 16:19

@Marcelino, nie :) Przynoszą Ci tylko nieopodatkowane, bo 1) stypendia z Funduszu Pracy zostały zwolnione z podatku dochodowego i dlatego nie są dochodem w rozumieniu naszej ustawy i ich w ogóle nie liczymy, a 2) stypendia unijne dlatego, że są w dochodach nieopodatkowanych naszej ustawy i są w katalogu dochodów uzyskanych - są zawsze liczone.

@bones, to o czym piszesz byłoby prawdziwe, gdyby to nie był staż, z którego wynika dochód w postaci stypendium. W przypadku, gdy byłaby mowa o takiej bezzwrotnej pomocy (np. dotacja dla przedsiębiorcy ze środków UE), a nie o stypendium - rzeczywiście nie powinniśmy jej brać pod uwagę jako dochód uzyskany.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2019, 18:53

bones pisze:Jeśli stroną nie jest PUP i nie ma tej osoby zgłoszonej w sepi (PUP) z tego tytułu nie jest to stypendium dla osoby bezrobotnej, Nie ma uzysku teraz, rok bazowy 2019 nie ma utraty.
A cóż to za herezje?
Ulciak
Referent
Od: 25 lut 2019, 17:43
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 20 mar 2019, 19:03

Nie wiem co to za obiegowa opinia, że dochód nieopodatkowany nie jest wliczany. Przecież mamy cały artykuł z katalogiem takich własnie dochodów!
Teraz wszystkie stypendia są nieopodatkowane, ale wliczamy tylko te unijne, zgodnie z katalogiem.
Ulciak
Referent
Od: 25 lut 2019, 17:43
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x