Dochód z działalności - strata
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Dochód z działalności - strata
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie tego jak Państwo liczą dochód z działalności gospodarczej rozliczanej an zasadach ogólnych. Petent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu. Jaka jest u Państwa praktyka? Jeśli w jakimś miesiącu jest strata to liczą Państwo ten miesiąc jak 0 zł?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
mam pytanie odnośnie tego jak Państwo liczą dochód z działalności gospodarczej rozliczanej an zasadach ogólnych. Petent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu. Jaka jest u Państwa praktyka? Jeśli w jakimś miesiącu jest strata to liczą Państwo ten miesiąc jak 0 zł?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Dochód z działalności - strata
każdy miesiąc oddzielnie liczony dochód...więc jeżeli w jednym miesiącu jest strata liczymy dochód 0,00 zł natomiast jeśli kolejne dwa miesiące był dochód...liczymy to jako dochód...straty nie odejmujemy od reszty dochoduPeppa pisze: 24 cze 2022, 7:10 Dzień dobry,
-
- Podinspektor
- Kontakt:
dokładnie takkażdy miesiąc oddzielnie liczony dochód...więc jeżeli w jednym miesiącu jest strata liczymy dochód 0,00 zł natomiast jeśli kolejne dwa miesiące był dochód...liczymy to jako dochód...straty nie odejmujemy od reszty dochodu
-
- Podinspektor
- Kontakt:
uważać sobie może co tylko chce, najlepszym rozwiązaniem dla niego będzie złożenie odwołania - wtedy już SKO rozwieje jego wątpliwościPetent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu.

-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
dokładniebrodafix pisze: 24 cze 2022, 9:16uważać sobie może co tylko chce, najlepszym rozwiązaniem dla niego będzie złożenie odwołania - wtedy już SKO rozwieje jego wątpliwościPetent ma stratę za jeden miesięcy i uważa, że powinniśmy odjąć stratę od dochodu, a nie liczyć ten miesiąc jako 0 zł dochodu.![]()

-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie petentka planuje złożyć odwołanie. Tylko jak pomyślę ile czasu spędzę ustosunkowując się do jej odwołania to trochę szkoda mi czasu;)
-
- Podinspektor
- Kontakt:
ale w jaki sposó chcesz się ustosunkowywać ?Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie petentka planuje złożyć odwołanie. Tylko jak pomyślę ile czasu spędzę ustosunkowując się do jej odwołania to trochę szkoda mi czasu;)

nie wystarczy w piśmie przewodnim do akt które będziesz przekazywać do SKO zawrzeć krótkie:
Po ponownym przeanalizowaniu akt sprawy nie znaleziono podstaw do zastosowania art. 132 Kpa. Decyzja bowiem w niniejszej sprawie została wydana na podstawie obowiązujących przepisów tzn. ustawy z dnia 21 czerwca 2001 roku o dodatkach mieszkaniowych (t.j. Dz. U. z 2021r. poz. 2021) oraz przedłożonych przez Stronę dokumentów w przedmiocie dochodów i wydatków na mieszkanie. Ustalenie prawa do dodatku mieszkaniowego jest uzależnione od spełnienia szeregu przesłanek określonych przepisami wyżej cytowanej ustawy. Procedura obliczania dodatku ma charakter sformalizowany i organ orzekający nie ma podstaw do odstępowania w tej materii od wyraźnych regulacji wyznaczonych przez Ustawodawcę.
Decyzje w sprawach dodatków mieszkaniowych nie są decyzjami uznaniowymi. Przepisy, które stanowią podstawę materialną do wydania decyzji, to przepisy bezwzględnie obowiązujące i nie pozwalające na żadną swobodę decyzyjną ani uznanie administracyjne.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Pracuję krótko w DM, na razie miałam jedno odwołanie i napisałam wypaśne uzasadnienie;)
Podpytam przy okazji jaka jest u Państwa praktyka, czy z aneksu zaliczają Państwo do wydatków:
-energia elektryczna - część wspólna (wg mnie tak jak jest na klatce etc.)
-opłaty za monitoring?
Podpytam przy okazji jaka jest u Państwa praktyka, czy z aneksu zaliczają Państwo do wydatków:
-energia elektryczna - część wspólna (wg mnie tak jak jest na klatce etc.)
-opłaty za monitoring?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
myślę, że energia elektryczna na klatce schodowej będzie wydatkiem, a monitoring już nie
Oprócz Dochód z działalności - strata - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Ha przeliczeniowy
wydatki na mieszkanie-art.5 ust 4b
Zmiana zarządcy po wykupie mieszkania komunalnego
Ryczałt z gaz
prosba o wyliczenie
rezygnacja z dodatku
dodatek mieszkaniowy dla Ukrainców
zaświaczenie czy oświadczenie ???
DECYZJA podstaw prawna
nie zamieszkuje
pouczenie
wynajem od osoby prywatnej