sytuacja jest taka:
córka wraz z ojcem -ojciec w podeszłym wieku składa wniosek( tzn. wniosek kompletny przysłany pocztą -składa ich sąsiadka) o dodatek na mieszkanie komunalne , po czym we wniosku jest oświadczenie ,że córka mieszka w mieście X bo tam prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe , nic nie wspomina o ojcu, że go wzięła do siebie , wiem to od pani która przyniosła wniosek
a tu jest zameldowana i zgłoszona do śmieci.
-wiem, pójdę na wywiad ... nikogo nie zastanę ...
zwróciłam się do zarządcy o udostępnienie info w temacie rozliczenia wody za ostatni kwartał - wiem że jest ,,0,,
i co jeszcze mogę zrobić?
nie zamieszkuje
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: nie zamieszkuje
tylko pojść na wywiadlusia&lusia pisze: 23 cze 2022, 9:49 sytuacja jest taka:
córka wraz z ojcem -ojciec w podeszłym wieku składa wniosek( tzn. wniosek kompletny przysłany pocztą -składa ich sąsiadka) o dodatek na mieszkanie komunalne , po czym we wniosku jest oświadczenie ,że córka mieszka w mieście X bo tam prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe , nic nie wspomina o ojcu, że go wzięła do siebie , wiem to od pani która przyniosła wniosek
a tu jest zameldowana i zgłoszona do śmieci.
-wiem, pójdę na wywiad ... nikogo nie zastanę ...
zwróciłam się do zarządcy o udostępnienie info w temacie rozliczenia wody za ostatni kwartał - wiem że jest ,,0,,
i co jeszcze mogę zrobić?

w lex znalazłam taki komentarz:
W świetle przywołanych przepisów u.d.m., oraz r.s.p.w.ś., wywiad środowiskowy w sprawie dodatku mieszkaniowego należy przeprowadzić z osobą ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy, tj. wnioskodawcą. Żaden przepis u.d.m. oraz r.s.p.w.ś., nie nakłada na organ właściwy obowiązku wcześniejszego informowania o zamiarze i terminie przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Jak wynika z cytowanych stanowisk orzecznictwa administracyjnego: "Środek dowodowy, jakim jest wywiad środowiskowy, (...), w istotny sposób służy realizacji sformułowanej w art. 7 k.p.a. zasady prawdy materialnej, której celem jest obiektywne ustalenie stanu faktycznego sprawy oraz skorzystanie przez organ z prawa do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego nie wymaga wydania odrębnego aktu uzasadniającego celowość jego przeprowadzenia".
organ powinien wezwać osobę ubiegającą się o przyznanie dodatku mieszkaniowego (wnioskodawcę) do stawiennictwa w swojej siedzibie i ustalenia terminu przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Zgodnie z art. 50 § 1 k.p.a., organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika, na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych. Treść wezwania powinna spełniać wymagania określone w art. 54 § 1 k.p.a., czyli należy w nim wskazać, m.in. w jakiej sprawie oraz w jakim charakterze i w jakim celu zostaje wezwany (art. 54 § 1 pkt 3 k.p.a.); czy wezwany powinien się stawić osobiście lub przez pełnomocnika, czy też może złożyć wyjaśnienie lub zeznanie na piśmie lub w formie dokumentu elektronicznego (art. 54 § 1 pkt 4 k.p.a.) oraz skutki prawne niezastosowania się do wezwania (art. 54 § 1 pkt 6 k.p.a.), np. w opisanej sytuacji - odmowa przyznania dodatku mieszkaniowego.
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
Re: nie zamieszkuje
dziś dzwoniła do ośodka córka pana , i jest świadoma odmowy z racji nie zamieszkiwania w mieszkaniu od ponad roku , więc robię co powinnam ...
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Bardzo dziękuję za odpowiedź

Oprócz nie zamieszkuje - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Zmiana zarządcy po wykupie mieszkania komunalnego
Ryczałt z gaz
prosba o wyliczenie
rezygnacja z dodatku
dodatek mieszkaniowy dla Ukrainców
zaświaczenie czy oświadczenie ???
Dochód z działalności - strata
DECYZJA podstaw prawna
pouczenie