nie zamieszkuje

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

nie zamieszkuje

Post autor: lusia&lusia »

sytuacja jest taka:
córka wraz z ojcem -ojciec w podeszłym wieku składa wniosek( tzn. wniosek kompletny przysłany pocztą -składa ich sąsiadka) o dodatek na mieszkanie komunalne , po czym we wniosku jest oświadczenie ,że córka mieszka w mieście X bo tam prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe , nic nie wspomina o ojcu, że go wzięła do siebie , wiem to od pani która przyniosła wniosek
a tu jest zameldowana i zgłoszona do śmieci.
-wiem, pójdę na wywiad ... nikogo nie zastanę ...
zwróciłam się do zarządcy o udostępnienie info w temacie rozliczenia wody za ostatni kwartał - wiem że jest ,,0,,
i co jeszcze mogę zrobić?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: nie zamieszkuje

Post autor: :-) »

lusia&lusia pisze: 23 cze 2022, 9:49 sytuacja jest taka:
córka wraz z ojcem -ojciec w podeszłym wieku składa wniosek( tzn. wniosek kompletny przysłany pocztą -składa ich sąsiadka) o dodatek na mieszkanie komunalne , po czym we wniosku jest oświadczenie ,że córka mieszka w mieście X bo tam prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe , nic nie wspomina o ojcu, że go wzięła do siebie , wiem to od pani która przyniosła wniosek
a tu jest zameldowana i zgłoszona do śmieci.
-wiem, pójdę na wywiad ... nikogo nie zastanę ...
zwróciłam się do zarządcy o udostępnienie info w temacie rozliczenia wody za ostatni kwartał - wiem że jest ,,0,,
i co jeszcze mogę zrobić?
tylko pojść na wywiad :) wniosek złożony więc musisz sprawdzić mając inne informacje...ojciec może złożyć wniosek tylko na siebie...ma tytuł do lokalu...powierzchnia nie przekracza...(tak?)ale...czy mieszka pod tym adresem czy nie...to musisz wywiad kilka razy przeprowadzić by kolegium pozniej nie zarzuciło... :?
w lex znalazłam taki komentarz:
W świetle przywołanych przepisów u.d.m., oraz r.s.p.w.ś., wywiad środowiskowy w sprawie dodatku mieszkaniowego należy przeprowadzić z osobą ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy, tj. wnioskodawcą. Żaden przepis u.d.m. oraz r.s.p.w.ś., nie nakłada na organ właściwy obowiązku wcześniejszego informowania o zamiarze i terminie przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Jak wynika z cytowanych stanowisk orzecznictwa administracyjnego: "Środek dowodowy, jakim jest wywiad środowiskowy, (...), w istotny sposób służy realizacji sformułowanej w art. 7 k.p.a. zasady prawdy materialnej, której celem jest obiektywne ustalenie stanu faktycznego sprawy oraz skorzystanie przez organ z prawa do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego nie wymaga wydania odrębnego aktu uzasadniającego celowość jego przeprowadzenia".
organ powinien wezwać osobę ubiegającą się o przyznanie dodatku mieszkaniowego (wnioskodawcę) do stawiennictwa w swojej siedzibie i ustalenia terminu przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Zgodnie z art. 50 § 1 k.p.a., organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika, na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych. Treść wezwania powinna spełniać wymagania określone w art. 54 § 1 k.p.a., czyli należy w nim wskazać, m.in. w jakiej sprawie oraz w jakim charakterze i w jakim celu zostaje wezwany (art. 54 § 1 pkt 3 k.p.a.); czy wezwany powinien się stawić osobiście lub przez pełnomocnika, czy też może złożyć wyjaśnienie lub zeznanie na piśmie lub w formie dokumentu elektronicznego (art. 54 § 1 pkt 4 k.p.a.) oraz skutki prawne niezastosowania się do wezwania (art. 54 § 1 pkt 6 k.p.a.), np. w opisanej sytuacji - odmowa przyznania dodatku mieszkaniowego.
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Re: nie zamieszkuje

Post autor: lusia&lusia »

dziś dzwoniła do ośodka córka pana , i jest świadoma odmowy z racji nie zamieszkiwania w mieszkaniu od ponad roku , więc robię co powinnam ...

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ