świadczenie
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
świadczenie
do emeryturki wypłacono "świadczenie wyrównawcze z tytułu stałej opieki nad dzieckiem w kwocie 542,49 zł " czy to wliczamy do dochodu?? bo pierwszy raz coś takiego widzę i chyba jest opodatkowane 

-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Re: świadczenie
I jak zrobiłeś? Bo ja też mam takie cudo jak świadczenie wyrównawcze dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tyt. opieki nad dzieckiem wymagającym stałej opieki. Świadczenie to płaci ZUS. Jest oddzielna decyzja. To takie wyrównanie niskiej emerytury do wysokości świadczenia pielęgnacyjnego. Pierwszy raz takie coś widzę.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Re: świadczenie
Już wiem i sam sobie odpowiem. Może się komuś przyda.
"Świadczenie wyrównawcze dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dziećmi wymagającymi stałej opieki oraz rodzicielskie świadczenie uzupełniające nie figurują w zamkniętym katalogu zwolnień przedmiotowych od podatku dochodowego od osób fizycznych, o którym mowa w art. 21 u.p.d.o.f. W związku z powyższym, stanowią przychód opodatkowany, który wlicza się do dochodu w sprawach świadczeń rodzinnych i jednakowoż w sprawach dodatku mieszkaniowego."
"Świadczenie wyrównawcze dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dziećmi wymagającymi stałej opieki oraz rodzicielskie świadczenie uzupełniające nie figurują w zamkniętym katalogu zwolnień przedmiotowych od podatku dochodowego od osób fizycznych, o którym mowa w art. 21 u.p.d.o.f. W związku z powyższym, stanowią przychód opodatkowany, który wlicza się do dochodu w sprawach świadczeń rodzinnych i jednakowoż w sprawach dodatku mieszkaniowego."
Oprócz świadczenie - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Dochód z działalności - strata
DECYZJA podstaw prawna
nie zamieszkuje
pouczenie
wynajem od osoby prywatnej
dom jednorodzinny czy należy się DM?
kapitał rodzinny
Informacja dla zarządcy
zmiana formy wypłaty dodatku
dochód z ryczałtu
właściciel a wspólnota