oczywiście, że NIE!ostr.ka pisze: ↑23 lut 2022, 15:11No właśnie dodatkami mieszkaniowymi zajmuje się od niedawna, także proszę o pomoc, bo być może robię coś źleMikolaze pisze:ostr.ka pisze:Ja z kolei nie przyznaję, takich osób nie biorę pod uwagę rozpatrując wniosek, ze względu na to, że jest w wieku (ja to nazywam) "produktywnym" i taka osoba powinna wykazać jakikolwiek dochód.mag027 pisze:A jak się zapatrujecie na osobę bez żadnych dochodów, niezarejestrowaną w Urzędzie Pracy? Przyznajecie dodatek osobie nieubezpieczonej?
Może robię coś źle? Proszę o opinięMikolaze pisze: ↑23 lut 2022, 14:54hmm... w takim razie przy wydaniu decyzji odmownej na jaki artykuł sie powołasz?
Ewentualnie w takiej sytuacji moim zdaniem można przeprowadzić wywiad środowiskowy, z którego wynikała by rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowei tak przekazała mi moja poprzedniczka, konkretniej mam na myśli sytuację tego typu, jeżeli składa mi wniosek powiedzmy małżeństwo, załóżmy, że pan pracuje, wykazuje dochód, a pani nie jest zarejestrowana w UP, dorabia dorywczo, nie jest w stanie wykazać mi żadnego dochodu, więc zawsze przy rozpatrywaniu wniosku w takiej sytuacji brałam pod uwagę tylko 1 osobę.
Czy nie?![]()
To bardzo źle robisz. Gospodarstwo domowe składa się z dwóch osób i ty nie możesz sobie tego sama zmienić. To dwie osoby tam mieszkają i za dwie są opłaty np. zużycie wody itp. A to że ktoś nie jest zarejestrowany w urzędzie pracy nie ma żadnego znaczenia. Gdzie masz w naszej ustawie zapis że jest taka konieczność. Wystarczy że ta osoba napisze że np pracuje dorywczo albo że nie ma żadnych dochodów, że np. jest ubezpieczona przy mężu i nie jest zarejestrowana w urzędzie pracy. Ja mam rodziny gdzie nikt nie jest zarejestrowany w urzędzie pracy i nikt nie jest ubezpieczony bo im się nie chce tylko np. matka gdzieś dorywczo sprząta.ostr.ka pisze: ↑23 lut 2022, 15:11No właśnie dodatkami mieszkaniowymi zajmuje się od niedawna, także proszę o pomoc, bo być może robię coś źleMikolaze pisze:ostr.ka pisze:Ja z kolei nie przyznaję, takich osób nie biorę pod uwagę rozpatrując wniosek, ze względu na to, że jest w wieku (ja to nazywam) "produktywnym" i taka osoba powinna wykazać jakikolwiek dochód.mag027 pisze:A jak się zapatrujecie na osobę bez żadnych dochodów, niezarejestrowaną w Urzędzie Pracy? Przyznajecie dodatek osobie nieubezpieczonej?
Może robię coś źle? Proszę o opinięMikolaze pisze: ↑23 lut 2022, 14:54hmm... w takim razie przy wydaniu decyzji odmownej na jaki artykuł sie powołasz?
Ewentualnie w takiej sytuacji moim zdaniem można przeprowadzić wywiad środowiskowy, z którego wynikała by rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowei tak przekazała mi moja poprzedniczka, konkretniej mam na myśli sytuację tego typu, jeżeli składa mi wniosek powiedzmy małżeństwo, załóżmy, że pan pracuje, wykazuje dochód, a pani nie jest zarejestrowana w UP, dorabia dorywczo, nie jest w stanie wykazać mi żadnego dochodu, więc zawsze przy rozpatrywaniu wniosku w takiej sytuacji brałam pod uwagę tylko 1 osobę.
Czy nie?![]()